Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 85: Första intrycken av Nintendo 3DS

Igår nådde Nintendo 3DS de svenska butikerna och trots ett visst velande kunde jag tillslut inte motstå frestelsen. Det är ju faktiskt bara löning en gång i månaden, och vad passar bättre än att fira det med en ny konsol? Och jag menar, det är ju 3D utan glasögon! Hur futuristiskt är inte det? Att köpa en 3DS känns lika givet som att stå först i kön den dagen Jet Packs släpps till allmänheten. Både jag och Fredrik plockade upp varsin, och en längre testat-text av hårdvaran kommer vi bjuda på nästa vecka. Nu tänkte jag bara dela med mig lite snabbt av mina första intryck.

Hårdvaran i sig känns gedigen och har en skön kvalitetskänsla över sig. Inte riktigt samma lyxfaktor som Sony fick till med sin PSP, men ett rejält snäpp i rätt riktning om man tittar på tidigare bärbara från Nintendo. Skärmarna är väl något mindre än på DSi, men den övre skärmen är nu i 16:9-format och har såklart den omtalade 3D-effekten. Jag köpte Pilotwings Resort, i brist på annat, som första spel och jag måste säga att 3Dn faktiskt är riktigt skarp och fin. Visst tar det ett tag innan man vänjer sig (det är lite känsligt att man håller konsolen i rätt vinkel för att det ska se riktigt bra ut), och på slidern där man väljer hur mycket 3D-effekt man vill ha så kör jag nästan så lite det bara går, annars känns det som att jag ser dubbelt. Detta ska dock variera mycket från spel till spel har jag hört. Det är inte den här ”saker poppar ut ur skärmen”-effekten man får, utan det blir mer ett djup i bilden som faktiskt är riktigt behaglig. Har tyvärr åkt på årets dunderförkylning och är av den trött i ögonen och seg i huvudet, vilket gör att jag inte riktigt kan bedöma hur jobbigt det är att titta på 3D-skärmen i längden. Men det känns som att det fungerar förvånansvärt bra, även för mig som tycker 3D-bio är rätt påfrestande.

Överlag är jag imponerad av vad Nintendo har åstadkommit, även om det saknas riktigt bra spel just nu. Som tur är ägde jag aldrig någon Nintendo DS personligen, så jag har en ganska rejäl katalog av gamla DS-klassiker att gå igenom i väntan på stortitlarna till 3DS. Passade faktiskt på att plocka upp Chrono Trigger då det är ett spel jag har velat spela väldigt länge, men det har liksom aldrig blivit av. Bakåtkompabiliteten verkar dock inte vara helt klockren, eftersom 3DS har mycket högre upplösning på sina skärmar så får man välja på att konsolen antingen smetar ut DS-spelet på skärmarna vilket inte ser jättebra ut, eller spela i originalupplösning som då gör att spelet bara använder ungefär hälften av skärmytan. Hade hoppats på lite bättre där.

Men som sagt. Vi på Tvspelsdagboken återkommer med en mer matig hårdvarutest av 3DS nästa vecka, tillsammans med intryck av Pilotwings Resort samt Rayman 3DS.


Inte kung i baren kanske, men väl i spelbutiken.

1 kommentar

  1. Daniel

    Stort med nytt konsolköp! Blir ju sugen bara för köpandets skull, men jag håller nog kallt pannben ett bra tag till.