2021 var utan tvekan ett tufft år för många spelutvecklare och antalet titlar som puttades fram till 2022 ökade för varje månad. Med det sagt så släpptes en hel del spel som fångade vårt intresse och slukade vår tid. Här kommer tvspelsdagbokens 5 bästa spel från 2021.

#5 Halo Infinite

Vi hade inte sett Master Chief sedan 2015 och 343 Industries hade mycket bevisa efter Halo 5:s mediokra kampanj. Infinite visades för första gången sommaren 2020 och fick då ett katastrofalt mottagande. Men på något sätt lyckades de vända skutan och levererade ett Halo som känns modernt och relevant igen. Infinite tar stor inspiration från det första spelet och den mer öppna världen passar serien helt perfekt. Master Chief har utrustas med en handfull nya förmågor och en änterhake, vilket leder till de bästa striderna vi upplevt i ett Halo-spel på mycket länge. Att själv välja om du svingar dig upp på en bergstopp med ett sniper eller brakar rätt in i en bas med en Scorpion gör att Infinte känns oerhört lekfullt. Själva berättandet är som vanligt lite rörigt för den oinsatta men att ”bara” skjuta utomjordingar på löpande band räcker faktiskt rätt långt. Vi väntar med spänning på kommande expansioner och under tiden hoppar vi online, för Infinte visade sig också vara en riktigt bra comeback för arenashooters.

#4 Riftbreaker

Att kombinera genrer är inget nytt direkt men i Riftbreaker lyckades Riot Games med något ganska unikt. Här kombineras basbyggande á la Command & Conquer med ett action-rpg, samtidigt som det inspireras kraftigt av Tower defence-genren. Helt briljant kombination skulle det visa sig. Riftbreaker är ett extremt tidsslukande spel där man hela tiden klurar över vad nästa steg är. Ska jag satsa på solkraft eller kärnkraft? Borde jag uppgradera mina torn innan nästa våg av fiender stormar basen? Eller är det dags att att levla min robot kanske? Att själv kunna ge sig ut med två miniguns eller ett stort svärd är inte bara kul utan också helt centralt för att du ska lyckas. Jakten på att skapa den perfekta basen är oerhört beroendeframkallande och gör det svårt att sluta spela. Helt klart en av årets bästa överraskningar.

#3 Unpacking

Att flytta är ett stort steg i ens liv och markerar ofta någon typ av förändring. Flytta hemifrån, flytta ihop med en partner, flytta för att det visar sig att barn tar en massa plats. Att se tillbaka på sina flyttar är sentimentalt och förknippat med många känslor. Utifrån den premissen har utvecklaren Witch Beam lyckats med konststycket att skapa en engagerande berättelse med den enkla spelmekaniken att packa upp sina lådor i det nya boendet efter en flytt. Det låter helt galet men kombinationen att få pyssla och fixa med sina prylar, lägga dem på rätt plats i studentrummet, lägenheten eller villan och följa huvudpersonens resa genom livet fungerar klockrent. Gillar du att organisera, göra fint eller bara vill ta ett avbrott från mer traditionella spel ska du ge Unpacking en chans.

#2 Archvale

Kombinerade grenres är uppenbart populärt i den här listan. I grunden är Archvale ett äventyrsspel i stil med Zelda (om än betydligt ytligare) som mixar in RPG (i varje fall när det gäller hur du uppgraderar din karaktärs förmågor och utrustning) och där striderna närmast kan beskrivas som en bullet-hell-shooter. Framförallt lyckas Archvale trigga den där ”bara-ett-försök-till”-känslan som behövs eftersom striderna ibland är riktigt tuffa. Men då är det bara att bita ihop. Antingen behöver man utforska andra delar av världen för att göra sig redo för tuffare motstånd eller leka lite med kombinationen av rustningar, buffs och vapen för att ha en bättre chans att överleva när uppförsbacken gör sig påmind. Med en tajt kontroll, bra variation av fiender och en värld som är tillräckligt intressant att undersöka är Archvale ett riktigt guldkorn som du inte får missa.

#1 Artful Escape

Då var vi framme vid årets etta, ett spel som för oss kom från ingenstans men som satte ett rejält avtryck. Artful Escape leker fritt med stämningar med hjälp av både ljud och grafisk stil. Spelet berättar historien om en ung folkmusiker som lever i skuggan av sin legend till farbror. När pressen att skriva och framföra politiska låtar blir för stor försvinner han in i sig själv och ut på en resa där han äntligen får leva ut sina drömmar om att spela ordentlig rock. Arftul Escape är ett inte speciellt utmanande platfformsspel som sedan övergår till något slags rytmspel där du med hjälp av din elgitarr ska ta dig an dina motståndare runt om i universum. Men det är inramningen som gör Arful Escape så speciellt. Den visuella stilen där världar lyses upp med hjälp av musik fick oss att tappa hakan och hela genomspelningen gjordes med ett chockerat leende. Det har släppts många fantastiska indiespel under 2021 men Arful Escape sticker ut som en genuint unik upplevelse.