Det släpptes ett gäng riktiga storspel under 2022. Som Horizon Forbidden West, God of War Ragnarök och Elden Ring. Spel som gjorde ordentliga avtryck bland miljoner spelare världen över. Vi har knappt spelat något av dem. Här kommer tvspelsdagbokens 5 bästa spel från 2022.

#5 Horizon Forbidden West

Guerrilla Games fantastiska Horizon Zero Dawn från 2017 är något av en stilstudie i hur Sony Studios nästan bemästrat produktionen av storbudget-mastodont-mega-titlar utan att för den delen tappa bort spelglädje och själ. Horizon Forbidden West bygger på det klassiska uppföljar-konceptet ”mer av det goda” och allt är helt enkelt större, bättre och snyggare (med extra allt). Här bjuds vi återigen på ett storslaget äventyr i en öppen värld full av varierande landskap, spännande uppdrag och utmanande strider. Man kan kanske argumentera för att storyn inte är riktigt lika tajt som föregångaren och det egentligen inte hänt så mycket nytt sedan sist, men det tar inte ifrån Forbidden West att det är en extraordinär spelupplevelse från början till slut.

#4 Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Det är lätt att tjäna snabba pengar på nostalgi och det finns en stor grupp där ute som ser på Turtles genom ett skimmer av just sådan. Som tur är Shredders Revenge mycket mer än bara en nostalgitripp. Det är ett spel som lyckas med konststycket att hålla liv en gammal genre som brawlers utan att för den delen göra något helt nytt. Shredders Revenge känns som att spela Turtles in Time fast med lite nya finesser, och det är en bra sak. Och att nu dessutom få chansen att spela tillsammans med sina vänner online gör inte saken sämre – för den här typen av spel passar bäst med andra. 2022 blev ett stort år för de tecknade sköldpaddorna med samlingen The Cowabunga Collection och det fan-gjorda Turtles Re-Revenge och med Shredders Revenge i spetsen visade man att den gamla arkadkulturen fortfarande har en given plats hemma i sofforna.

#3 Rogue Legacy 2

Rogue Legacy släpptes redan 2013 och nio år senare fick vi äntligen spela uppföljaren. Det mesta känns bekant men uppgraderat till 2022. Här finns en uppsjö av nya tokiga karaktärsklasser att välja mellan och det är lätt att hitta sin egen spelstil. Svärd, spjut, stekpanna, pistol, pilbåge, trollstav och så vidare. Det finns vapen för alla smaker. Spelserier mår ibland bra av att förnya sig men Rogue Legacy 2 lyckas förnya sig sådär lagom mycket och på så vis behålla glädjen i att känna ”bara en runda till”.

#2 Gran Turismo 7

Förväntningarna på Gran Turismo 7 var skyhöga, äntligen skulle vi få ett riktigt bilspel till Playstation 5. Men när det väl landade på marknaden var nog många ganska besvikna. Inte för att Polyphony hade gjort ett dåligt bilspel, men de hade levererat ett ganska tveksamt spel. På banan var allt fantastiskt. Det såg bra ut och kontrollerade framförallt fantastiskt. Men allt runt omkring var stökigt. Stökiga servrar, ett tomt sp-läge och en extremt suspekt ekonomi som vilade väldigt tungt på att spelarna skulle hosta upp mer pengar. Som tur är har Polyphony lyckats (nåja, inte fullt ut) vända på skutan vilket fick i varje fall en av oss att dyka ner i GT7 helhjärtat. Med mer än 300 timmar spelade kan vi konstatera att spelet är underbart, i varje fall själva bilåkandet. 

#1 Vampire Survivors

Under de första 10 minuterna satt vi och stirrade blankt på skärmen och funderade över vad som var grejen med Vampire Survivors. Efter att sedan spelat i 3 timmar utan att förstå var tiden tog vägen fanns det inga frågetecken kvar. Vampire Survivors är ett genidrag. Det känns som en naturlig utveckling av Gauntlet fast arenabaserat med inslag av bullet-hell och ett djup som är omöjligt att se vid första anblick. Vampire bygger på “runs” i sann rouge-lite-anda där du ska försöka hålla dig vid liv under 30 minuter, uppgradera dina vapen och döda massvis med fiender. Samtidigt väntar en massa hemligheter ute på banan vilket öppnar upp nya karaktärer och nivåer. Du kan också levla dina karaktärer mellan varje run vilket gör att du alltid tar dig ett steg framåt mot målet. Vad nu det är. Det var länge sedan vi spelade något så simpelt men samtidigt komplext, något så till synes banalt men samtidigt så beroendeframkallande. Vi älskar det här spelet.