I helgen tog jag mig äntligen tiden att besöka tekniska museet och Game On 2.0. Efter att tidigare ha varit på och njutit av Computer Spiele Museum i Berlin hade jag ganska höga förväntningar på utställningen på tekniska, speciellt med tanke på att den skulle vara världen största dataspelsutställning. Jag blev inte ett dugg besviken.

Det som först och främst slog mig var det intressanta utbudet av maskiner, spel och annan kuriosa. För det var inte bara de givna klassikerna som fanns på plats utan även en del, för vår marknad, mer exotiska prylar. Och väldigt mycket var faktiskt spelbart. Visst, för en spelräv som mig själv var det mycket jag kunde passera eller lika gärna spela hemma i soffan. Självklart ska allt detta finnas på plats. För min egen del var det några saker som stack ut och några saker som verkligen gjorde mitt besök väl värt de 120 kronor som entrén kostade.

Nummer ett på min lista var att jag äntligen fick spela på ett livs levande PC Engine, en konsol som jag suktat efter ganska länge nu. Spelet jag testade var Gate of Thunder och kontrollen kändes precis lika underbar som det sett ut att vara på bild. Jag suktar inte direkt mindre efter ett köp nu. Sedan fick jag även lägga vantarna på en Virtual Boy (Nintendos udda och något floppiga 3D-maskin från 1995) vilket var en speciell upplevelse. Spelet var Mario Tennis och precis som utlovat infann sig ett lite illamående efter en stunds spelande. Men det var med ett leende på läpparna jag la ifrån mig kontrollen. Sist ut bland höjdpunkterna var att få lägga lite tid på Donkey Kong, arkadmaskinen alltså, och även om mina poäng inte var något att publicera offentligt var det förbaskat roligt. En annan rolig detalj var att Trigger Heart Excelia till fanns representerat i Shoot-ém-up-genren, ett spel som släpptes 2006. Till Dreamcast. Även om det finns långt bättre representanter för den här genren visar det på att någon har lagt ner hjärta bakom utställningen. Kudos.

I övrigt var det bara en fröjd att gå runt och se alla människor som roade sig med spel. Det var kul att se lite udda utgåvor av konsoler och jag måste säga att utbudet av spel var ganska välkurerat. Fast den som hade valt Knack som exempelspel till Playstation 4 kanske borde tänka till lite. Det fanns ganska många arkadkabinetter och några flipper (Bride of Pin-Bot bland annat) på plats för den som gillar sådant. Alla med andra ord. Jag kan inget annat än att ge mina varmaste rekommendationer till att besöka Game On 2.0, oavsett nördighetsnivå eller ålder. Försök bara hitta en tid där lokalerna inte är fullproppade. Spelvärlden och spelhistorien är helt jävla underbar och nu finns den summerad under ett och samma tak. Även om du är ute efter nostalgi och återupptäcka förlorade njutningar från barndomen, vill lära dig mer om spelvärlden eller bara fönstershoppa inför kommande traderaköp – gå dit och njut.