Det är då dags igen att sammanfatta året som gått med hjälp av en lista. Precis som förra året väljer vi ut 10 titlar som vi tycker varit något utöver det vanliga. 2015 var ett väldigt bra spelår, både för de stora utvecklarna och de mindre så självklart kommer en hel del bra spel att saknas i vår sammanfattning, antagligen för att vi inte haft tid att spela allt. Vi rangordnar inte, men har spelet hamnat med på den här listan kan du lita på att det förtjänar att spelas.

Fallout 4

Fallout 4 är verkligen inte ett perfekt spel. Snarare är det fyllt av små och större buggar vilket såklart är följden av en enorm öppen värld fylld av innehåll. Vi önskar bara att det var lite färre tekniska problem i spelet, att det hade skett lite utveckling på den fronten. Med det sagt är Fallout 4 mer Fallout och det är aldrig fel. Storyn är väldigt engagerande, karaktärerna är uppriktigt intressanta och det mest obetydliga mötet kan leda till något väldigt speciellt. En sådan värld kan man inte ignorera.

Format: Xbox One, Playstation 4, PC

Rocket League

Rocket League slog ner lite som en bomb sommaren 2015. Ett på förhand lite tokigt bilspel som släpptes på Playstation Plus som kunde vara kul att prova. Det var ju ändå gratis. Vad vi inte visste då var att ”fotboll” aldrig mer skulle vara sig likt. Ett helgalet flippat fotbollsspel med upp till åtta superboostade bilar på spelplanen gjorde det som upplagt för kaos. Underbart kaos och några av de mest sjuka multiplayerhändelserna vi bevittnade 2015.

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Destiny: The Taken King

När Bungie lämnade Halo bakom sig och gav oss Destiny blev det någon form av besvikelse, trots att det var riktigt underhållande att spela tillsammans. Destiny hade inte riktigt den där polerade upplevelsen man förväntat sig när det kom till berättande, miljöer och variation i gameplay. Taken King lyckades ta ett steg framåt på alla punkter och vi sögs återigen in i Bungies nya universum och spenderade stora delar av hösten online tillsammans. Storyn minns vi inte den här gången heller men jäklar vad gameplayet är bra.
Format: Playstation 4, PC, Xbox One

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Turerna kring Konami och Kojima blev många innan Metal Gear Solid V: The Phantom Pain skulle bli färdigt. Men färdigt blev det till slut och oj vad bra det blev. Även om vi kanske inte fick en exakt lika välregisserad historia som vi är vana vid, så är saken väldigt säker, super-spionen Snake i en totalt öppen spelvärld var ett snilledrag av spelfadern Hideo Kojima. Spelmässigt och grafiskt är det nämligen ett av de absolut bästa spelen i år som vi haft nöjet att spela och mängden innehåll håller oss fortfarande sysselsatt om kvällarna.

Format: Playstation 4, Xbox One, Xbox 360, PS3, PC

The Witcher 3: Wild Hunt

I The Witcher 3: The Wild Hunt skapade polska CD Project i våras det i min mening bästa västerländska action-rollspelet, någonsin. Möjligtvis med undantag för Bethesdas Skyrim, finns det nog inget annat spel som lyckats skapa en så stor, levande och interaktiv värld. Innehållsmässigt snackar vi runt 200 timmar speltid, grafiskt ser det rysligt bra ut och själva berättelsen är så ofattbart spännande och intressant att det ner till varje litet sidouppdrag, känns som det bästa som skrivits i manusväg till ett spel.

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Until Dawn

Until Dawn gör en rad intressanta saker. Det vågar ta ett B-films-koncept till ett AAA-spel, när en grupp tonåringars ”sexskapad” förvandlas till ett blodbad. Det har quick-time-events med avgörande val, där det ofta är ett alternativ att inte göra något alls. Det spelas i ungefärlig realtid, där speltiden väl matchar berättelsens tidsförlopp under natten.  Det är ett spel där händelserna ständigt tar nya intressanta vändningar, till stor del påverkat av dina medvetna och omedvetna val. Until Dawn är fokuserat och ambitiöst på samma gång, och resultatet är ett tight paket med en mycket minnesvärd, och tämligen unik, spelupplevelse.
Format: Playstation 4

Halo 5: Guardians

Många skulle ha svårt att motivera Halo 5 på en sådan här lista. Ingen split-screen multiplayer, en story som inte platsar under julgranen och en tråkig huvudkaraktär som (till största del) ersätter Xbox starkaste ikon – Master Chief. Men 343 tar Halo till helt nya tekniska nivåer med sprakande grafik och absolut fantastisk ljuddesign. Dessutom har man vågat lägga till sikte på samtliga vapen, och gjort det med sådan omsorg och precision att den speciella Halo-känslan inte bara är kvar, utan till och med förhöjd. Lägg därtill en full fyraspelarkampanj, och Halo 5: Guardians är en pionjär, om än i skymundan.
Format: Xbox One

Rise of The Tomb Raider

Lara Crofts comeback i rebooten 2013 var storartad. Ingen hade väntat sig ett sådant kvalitativt äventyr av en numera ganska gammal spelserie. Crystal Dynamics visade dock var skåpet skulle stå och gav oss riktig överlevnad, härligt utforskande och lagom svårt pussellösande. Actionpartierna som var ganska många till antalet, var det enda som fick negativ kritik, och nu till uppföljaren har man lyssnat och gjort dessa ännu vassare. Även om det inte finns så överdrivet många nyheter är det mest mer av samma vi får men i ännu vackrare miljöer, mer variation och något mer utmanande pussel. Precis som vi ville ha det alltså.


Format: Xbox One (PC i januari 2016, PS4 ”holiday 2016”)

Axiom Verge

Att släppa ett retroinspirerat spel 2015 kan inte vara en lätt uppgift. Marknaden kryllar av dem och det krävs något unikt för att sticka ut. Axiom Verge är kanske inte unikt. Det doftar Metroid lång väg men vad det saknar i originalitet kompenserar det för i kvalitet. Axiom Verge ser fantastiskt ut, musiken är helt galet bra och det kontrollerar alltid perfekt. Allt detta resulterar i en fantastiskt spelupplevelse som aldrig tappar greppet om sin nästan 30 år gamla inspirationskälla.
Format: PS4, PS Vita, PC

Life Is Strange

Life is Strange liknar på många sätt Telltales spel, med episodiska äventyr där spelarval är centralt. Men det är någonting med Life Is Strange som ger det en särskild dragningskraft. Kanske är det de lika välskrivna som välspelade ungdomarna som verkligen får vara just ungdomar, precis så bipolära – skygga och aggresiva, godhjärtade och elaka – som vi känner dem. Kanske är det intressanta mötet mellan det vardagliga och det övernaturliga, vilka vävs samman i både spelmekanik och handling. Oavsett presenterar Life Is Strange årets mest fängslande och genuina berättelse om vanliga och ovanliga ungdomar i vanliga och ovanliga situationer.
Format: PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, PC