Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs Metacritic: Uncharted Golden Abyss


Uncharted har länge varit ett extremt viktigt varumärke för Sony och än viktigare nu när de skulle lansera Playstation Vita. Att ha ett Uncharted-spel klart till lanseringsdagen måste ha setts som oerhört viktigt för att lyckas kränga enheter till folket. Det har fått många betyg som befinner sig i den högre delen av skalorna och det pratas om att man faktiskt lyckats rätt bra med Nathan Drakes portabla debut.

Vad de inte riktigt verkar ha lyckats lika bra med jämfört med Uncharted-serien till stationära konsoler är berättandet, som tyvärr verkar ha fått sig en törn till fördel för actiondelarna. Här finns också en del Vita-specifika funktioner som innebär att man kan ladda om genom att peka på skärmen, hålla balansen med gyrofunktionen eller lösa ”pussel” med olika pekrörelser. Som alltid när ny teknik når oss är vissa funktioner smarta och vissa mest bara där för att de ska kunna peka på att de uttnyttjat den dyra hårdvaran ordentligt. En stabil lanseringstiel för Vitan blev det i alla fall, med ett snitt på 80 på Metacritic.

Fredrik (gissat snitt 80): ”Inte Naughty Dog som utvecklar, inte samma storslagna presentation som gjorde de stationära versionerna så spektakulära. Men självklart inte heller någon sörja. 80 lät rimligt. Och vad landade det på?”

Daniel (gissat snitt 85): ”Ingen kommentar, jag har fortfarande noll poäng…”

Thomas (gissat snitt 82): ”Jag hade ingen aning att det var Vitas version vi gissade på. Men lyckades åtminstone skrapa ihop lite poäng utifrån det jag kände till om Uncharted. Gott så.”

Jonas (gissat snitt 84): ”Skulle nog påstå att Uncharted till PS Vita var ett av tävlingens svåraste spel att gissa på. En releasetitel till en ny konsol har ofta förmågan att få några snäpp bättre betyg än det verkligen förtjänar. Samtidigt har ju Uncharted-serien trots halvdan spelmekanik ändå lyckats charma spelrecensenter världen över med sin fantastiska grafik och sina sköna Indiana Jones-vibbar. Hur detta skulle fungera på en uppenbart klenare hårdvara var givetvis klurigt att förutspå, men det verkar som slutresultatet blev helt okej i slutändan. Inte riktigt lika bra som jag trodde dock. Hatten av för Fredik och hans pricksäkra gissning.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 0 p (-) | Fredrik: 7 p (+4) | Jonas: 5 p (-) | Tompa: 3 p (+1)

1 kommentar

  1. Andi

    Jag har testat det lite snabbt bara, verkar skitcoolt.