I vanliga fall brukar måndag innebära veckans fynd men nu är det så att E3 har startat och då får ett internetfenomen som veckans fynd vila till nästa vecka. Under dagarna som E3 pågår kommer vi att reflektera, diskutera och ur vårt perspektiv presentera de mest intressanta händelserna från soliga Kalifornien. Först ut i myllret av spelnyheter och spelspektakel den här veckan är Microsoft som håller hov i Los Angeles. Här kommer våra tankar om deras presskonferens.

Microsofts presskonferens stavas Kinect. Kinect, kinect och mer kinect. Om ni har missat det var alltså Kinect i fokus. Den där kameran som spårar våra rörelser med lite fördröjning. Någon på internet beskrev den såhär ”stop trying to be Nintendo two years ago”. Lite så var det väl.

Det hela började med en lång demo av Modern Warfare 3, och så långt inget Kinectande. Modern Warfare 3 ser ut som Modern Warfare 3. Ingen nytt, inget spännande utan bara det man förväntat sig. I ett retrospekt var det bästa med denna demo just avsaknandet av Kinect. Efter det klev Don Mattrick ut på scenen och levererade förväntade spelplattityder i stil med ”growth and innovation”. Spännande.

Sen var det dags för Crystal Dynamics att visa upp sin Tomb Raider-reboot (vilken i ordningen är det?) som väl såg bra ut. Inte Uncharted-bra men helt ok. Sen brakade allt loss. Ingenting skulle bli sig likt igen och allt med hjälp av magin, styrkan och enkelheten i en halvstor kamera. Kinect. Först i ledet EA Sports och sen Mass Effect 3. Äntligen kommer Mass Effect fungera med röststyrning för det har ju varit så jävla jobbigt att välja ur dialogträdet med handkontrollen. Peeew. Dessutom taktiska kommandon i stil med något gammal Rainbow Six-spel. Naturligt säger Bioware, krystat säger jag. På tur efter Mass Effect 3 var Ubisoft med ett nytt Ghost Recon som även det, japp ni gissade rätt, hade extremt påklistrade Kinect-funktioner.

Alla vet att den nuvarande 360-dashboarden inte fungerar bra med Kinect och det som inte fungerar bra med Kinect måste såklart åtgärdas. Med ny menyuppbyggnad och röstkommandon ska allt nu bli en massa smidigare. ”Xbox – Self destruct”. Dessutom meddelade Microsoft att Youtube ska dyka upp och även Bing som ska fungerar som en intern sökmotor för boxen. Självklart snackades det om en hel del live-tv-funktioner som vi aldrig lär se i Sverige. Men man kan alltid hoppas.

Crytek dök sedan upp och visade Ryse (tidigare kallat Codename Kingdoms) som såg riktigt lovande ut fram till dess att fokus skiftades mot hur ballt det var att styra med… Kinect. In på scen Cliff Bleszinski och ICE-T. Med andra ord – dags för Gears of War 3. Precis som Modern Warfare 3 såg Gears of War 3 ut som det ska göra. Inget som får mig att ligga vaken på nätterna utan snarare något som får mig att sova lugnt. Höjdpunkten var alltså ICE-T. Fler väntade saker stod på tur som remaken av Halo: CE (med fullt Xbox Live-stöd, även för co-op) och Forza 4. Forza 4 kommer också som tur är få Kinect-stöd. Annars hade det ju sugit något så fruktansvärt.
En presskonferens av Microsoft utan Peter Molyneux på scenen vore inte en presskonferens av Microsoft. Fable – The Journey stod på dagordningen och det styrs bäst med handkontrollen. Skojade lite där. Med Kinect såklart. Utan att låta för bitter vill jag döpa om Fable – The Journey till Fable – The Railshooter. ”Albions end is coming”. Jo tack.

Mer Kinect någon? Givet. Minecraft för Kinect, Disneyland Adventure för Kinect, Star Wars för Kinect och Sesame Street för Kinect. Jag förstår att jag inte är fem år gammal men med undantag för Sesame Street (Double Fine brukar veta vad de sysslar med) såg allt bara så stelt och tråkigt ut. Barnen borde bli behandlade bättre än såhär och jag vet att FN har någon skrivelse om det.

Sen var det avslutningsdags med en uppsjö teknikdemos. Möjligheterna är tydligen oändliga med Kinect. Dance Central 2 visades upp och ettan är ju riktigt underhållande så det var skoj. Den stora finalen var självklart dagens stora läcka. Halo 4. En trilogi. Mer Halo. Utan Bungie. Den som lever får se. Microsoft tackar för sig. Om ni inte har förstått det redan dog jag en gnutta inombords av den här presskonferensen och överväger att sitta uppe i natt för att titta på Sonys dito – den måste vara bättre än såhär. Annars blir det en ny hobby för min del. Någon som vill sälja sin frimärkssamling?