Det är dags att dyka ner i arkad-träsket igen. Med en dedikerad Raspberry Pi 4 för MAME och Final Burn Neo samt en PC för de lite tyngre prylarna har jag äntligen en lättillgänglig setup att tillgå. En kväll med MAME är tillbaka med nya tips på klassiska arkadspel som alla borde spela.

Efter D kommer E vilket också är en bokstav som också är välrepresenterad i arkadvärlden. Med bland annat fantastiska shooters och ett par riktiga action-klassiker. Som vanligt försöker jag styra bort från shmups i den här serien så märker du att något uppenbart fantastiskt som ESP Ra.De. saknas så är det anledningen. Men nog om det, här kommer 5 riktiga pärlor för alla oss som älskar arkadspelens enklare tider.

Elevator Action

Självklart väljer jag att inleda den här texten med Taitos mästerverk Elevator Action. Spelet är i grunden ett action-spel där du måste styra Agent 17 genom ett höghus, samla på dig hemliga dokument och hoppas på att hissen kommer när du behöver den. Det finns tillräckligt många lager av strategiskt tänkande i Elevator Action som gör att jag ständigt återvänder till spelet. En klassiker.

Cyber Police E-Swat

E-Swat är knappast ett av Segas mästerverk i arkadhallarna, men det har något speciellt som jag verkligen gillar. Antingen är det enkelheten i att bara gå framåt med bestämda steg och skjuta folk i huvudet eller så är det spelets färgglada utseende. I E-Swat spelar du som en polis som när han arresterat tillräckligt många skurkar blir segas variant av Robocop. Ah, där har vi förklaringen till varför jag gillar spelet så mycket.

Escape Kids

Tänkt dig ett bilspel ur ett isometriskt eller ovanför-perspektiv. Byt ut bilarna mot tokiga karaktärer som till fots ska ta sig runt banan. Då har du Escape Kids. Den galna charmen är omöjlig att stå emot och Konami har lyckats skapa en spännande variant på racing-genren. Plocka upp power-ups och undvik hinder och glöm inte bort att skaka på huvudet åt Konamis knasigheter.

Espgaluda

Bara för att jag gärna undviker shooters i den här serien, betyder det inte att jag helt ignorerar dem. Det här är en ganska ny bekantskap för mig, men jäklar vad glad jag är att jag sprang på Espgaluda. För även om så kallade bullet-hell-shooters inte alls är något jag är bra på, kan jag inte sluta spela. Det är något visst med det psykedeliska utseendet, den fantastiska musiken och intensiteten som aldrig riktigt släpper upp. Även om du som jag är rädd för subgenren är Espgaluda ett spel du borde testa.

Elevator Action Returns

Sist ut blir ett av mina absoluta arkadfavoriter någonsin – Elevator Action Returns. Att 12 år efter första Elevator Action släppa en uppföljare av den här kalibern är minst sagt förvånande. Det skulle vara intressant att höra hur Taito resonerade, var Elevator Action fortfarande ett varumärke folk brydde sig om? Till en början ser Returns ut att vara en uppdaterad version av ettan, men efter ett tag kommer du inse att så inte är fallet. Spelet öppnar upp sig och en nagelbitande jakt på terrorister kan börja. För allt i världen, missa inte den här guldklimpen.