Medan Daniel dokumenterar sin backlog försöker även jag ta tag i spel som stått och samlat damm i hyllan på tok för länge. Jag försöker verkligen få fokus i mitt spelande. Inte ha tusen saker igång samtidigt. En sak i taget…ish. Och när jag stirrade tomt mot min spelsamling fastnade jag vid Phantasy Star IV och skämdes lite när jag insåg att jag aldrig spelat det. Fan, jag har aldrig ordentligt spelat något spel i Phantasy Star-serien. Så för någon månad sedan började jag lite trevande att råda bot på den saken.

Nu i efterhand, när jag faktiskt klarat spelet, tycker jag det är lite jobbigt att jag inte började från början. Jag har ettan till Master System och borde kanske tagit tag i det först. Men å andra sidan vet jag att jag aldrig skulle hitta tiden till att beta mig igenom alla fyra delarna. Bättre något än inget (vilket är min nya slogan). Men nu i efterhand inser jag dock att jag faktiskt vill spela de andra spelen i serien eftersom fyran var så fasansfullt roligt.
Visst, det är ibland svårt att gå tillbaka i tiden vad gäller vissa typer av spel. Rollspel från förr kan ibland vara klumpiga och svåra att förhålla sig till i dagens vi-håller-dig-i-handen-tills-du-kräks-klimat. Men detta gäller verkligen inte Phantasy Star IV. Storyn var tillräckligt invecklad och utvecklad att jag faktiskt började känna för karaktärerna i mitt gäng (Chaz, du startade naivt men jäklar om du inte växte mot slutet) och striderna tillräckligt (med betoning på tillräckligt) komplexa för att palla en del nödvändig grinding och göra mig till ett nervvrak under varje bossfight.

Faktum är att jag blev helt investerad i upplevelsen och i princip la allt annat spelande åt sidan. I mitt liv just nu är det en stor bedrift där jag sällan orkar fokusera på en sak längre än 15 minuter, vad gäller spel alltså. Det må ha tagit vad som känns som minst 30 timmar att klara spelet, men med tanke på alla svängningar, knasiga karaktärer och intressanta världar var det värt varje timme. För dig som förtvivlat fortfarande ödslar timmar på att lappa ihop trasiga hus i Fallout 4 vill jag varmt rekommendera en resa tillbaka (och fram) i tiden i stället. Inga patchar behövs för att få Phantasy Star IV att lämna dig med ett brett leende på läpparna.

Frågan är nu vilka fler guldklimpar ur spelhistorien jag dumt kan ha ignorerat. Ångesten är total.