Jag gillade verkligen Limbo, även om det skrämde mig litegrann. Utseendet var unikt, det var enkelt att kontrollera, lagom svårt men aldrig frustrerande. Nu har det gått ett tag sedan Limbo gjorde entré på marknaden som ett av spelen som banade väg för den då nya indievågen. Nu, 6 år senare, är danska Playdead tillbaka, den här gången med Inside.

Inside påminner en hel del om Limbo, eller i varje fall det Limbo som existerar i mitt minne. Jag vill inte gå tillbaka och dubbelkolla, vissa saker mår bättre av att åldras i fred. Nu är det Inside vi fokuserar på. Och vilket jävla spel det är. Jag tänker inte gå in på några detaljer, för det är svårt att inte förstöra något för den som ännu inte spelat. Så jag tänkte säga några ord om de inledande, kanske 30 minuterna, även om jag kommit lite längre än så.

Först och främst kan jag konstatera att Inside, precis som Limbo, är chockerande vackert. Världen är till en början grå och regnig när jag tar kontroll över en liten pojke som tycks fly från något som påminner om ett fångläger. Patruller är ute och söker efter pojken och de första momenten i spelet handlar om att ta sig förbi vakter och deras hundar. Det handlar om att ta det lugnt och att skynda på. Tempot växlar konstant, ibland står jag nästan på tå och spelar, om man nu kan göra det sittandes. Spelet är i grunden ett plattformsspel, kombinerat med olika pusselmoment. Flytta en låda hit, dra i en spak där och se till att hoppa över den där stocken som man annars snubblar över och blir skjuten i ryggen. Det utspelar sig i så kallad 2,5D där vissa saker händer i bakgrunden och där karaktärer rör sig från bakgrund till förgrund och vise versa.

Efter en stunds flykt tar spelet en vändning. Jag anländer till en nedlagd bondgård av något skumt slag. Där ligger död kreatur och där springer levande små kycklingar som snabbt tyr sig till den lilla pojken och dessa blir sedan en del i ett nytt pusselmoment. Låter det lite skruvat? Ja, men det är bara början. Mer än så tänker jag inte säga om Storyn. Låt mig avsluta med att säga detta. Gillade du Limbo är detta spel helt givet att spela. Gjorde du det inte så borde du ta dig an Inside hur som helst, för det är värt att spela även om du är lite osäker. Inside är onekligen en av de mer annorlunda men ändå så välstrukturerade upplevelser jag har haft på länge. Sa jag hur vackert det var? Nu är det dags för mig att dyka ner i Inside igen. Betyg just nu 5/5