Om åtta dagar släpps Forza Horizon 3, ett spel jag ser fram emot väldigt mycket. Det kan även bli mitt om fyra dagar om jag istället väljer en dyrare utgåva. En väldigt mycket dyrare utgåva. Eftersom jag verkligen vill spela Horizon 3 har jag mot bättre vetande förbokat den så kallade Ultimate Edition, men ju mer jag tänker på det desto mer osäker blir jag. Är det värt det?

Först och främst tar vi priset (och här utgår jag ifrån webhallens fysiska priser bara för att ha något att förhålla mig till). Den vanliga utgåvan kostar 599: – Med andra ord ett pris vi är vana vid att betala för en högbudgettitel till en konsol. Den utgåvan kommer utan några slags bonusar, det vill säga om du inte förbokar den. För då ingår även … vänta nu, webhallen har ingen som helst information om den saken. Mer av den varan senare.

Ultimate Edition (som jag då har förbokat) kostar 999 kronor i samma butik. 400 kronor mer. Ganska mycket mer om du frågar mig. Så vad ingår? Du får spela spelet 4 dagar innan de som köper den vanliga utgåvan, vilket är otroligt fånigt och något som absolut inte borde locka mig till att hosta upp 400 kronor extra. Sedan får du även deras Car Pass som innebär… ingen info på webhallen om det heller. Samma sak gäller för det VIP Membership som ingår, eller Forza Hub App (en app till ett spel? borde inte sådant vara gratis som standard och inte ses som en feature i en lyxutgåva?) eller för den delen Motorsport All-Star Pack. Spontant låter det som att man får en del extra bilar och spelet några dagar tidigare för 400 kronor – i princip priset på ett komplett spel.

Jag kollar Turn 10s sida för att få lite mer info. Där hittar jag inget om Horizon 3. Bara de tidigare spelen. Klickar vidare till Playground Games men den sidan påminnr för mycket om Xboxens hemska UI så jag klickar mig genast bort igen. Går istället till forzamotorsport.net som är spelseriens officiella sida och klicka på pre-order, vilket bara tar mig vidare till MS butik som dock avslöjar att det finns tre utgåvor, även en Deluxe Edition. Jaja. MS Xbox Store meddelar dock att den digitala utgåvan av Ultimate Edition kostar 899 kronor, så 100 kronor billigare än den fysiska (hos webhallen). Men fortfarande ingen information om vad alla de olika delarna innehåller.

Så jag gör det jag borde gjort från början. Använder google. Nu hittar jag in på pre-order-details på forzamotorsport.net vilket avslöjar följande om Ultimate Edition. All-Star Car Pack inkluderar 10 bilar av varierande modell – vilka är specade på sidan. Car Pass innebär ytterligare 42 bilar av okänd modell som kommer att släppas i framtiden. Vi pratar inte något riktigt Season Pass, inga kommande DLC med nya banor eller spellägen ingår. VIP Membership innebär 5 ytterligare bilar (exklusiva!), ett extra snurr på lyckohjulet (som man får varje gång man levlar upp i serien) och lite annan fluff. Det står inget om den där appen…
Så… vad är det då man får för 400 kronor extra.

1. Spela Forza 3 Horizon 4 dagar tidigare.
2. 57 extra bilar till ett spel som enligt internet ska inludera 350 bilar i standardutgåvan.
3. Snabbare tillgång till pengar och bilar i spelets egna interna ekonomi, alltså delvis snabbare framsteg i spelet.
4. Övrig fluff som just nu är jävligt oklart vad det innebär.

16% fler bilar. 67% dyrare. Något krasst kanske men vilken jävla sörja. Förbokning avslutad.