Det är kul med arkadstickor. Det är kul eftersom jag får en liten känsla av att faktiskt stå i arkadhallen när jag spelar på mina hemmakonsoler. I nästan hundra procent av fallen är jag bättre på att hantera spelen med en gamepad, men som sagt – det är kul med arkadstickor.

Av någon anledning har jag alltid försökt äga minst en arkadsticka till varje plattform jag spelar på. Ibland nöjer jag mig med något enkelt och billigt, i de flesta fall vill jag ha något mer gediget. Dock är jag inte riktigt på den nivån att jag byter ut knappar och dylikt med dyrare delar, men det är nog inte långt borta om jag känner mig själv rätt.

Arkadstickor passar såklart bäst till vissa typer av spel. Fighting, shooters eller beat ’em ups är genres som spontant dyker upp i mitt huvud. Spelar du mycket sånt äger du säkert bra arkadstickor redan, men om du inte dykt ner i det hålet än så kommer här några tips.

Sega har varit ganska duktiga på att släppa arkadstickor till sina konsoler som åtminstone duger väldigt bra för mig. De officiella stickorna till Mega Drive funkar bra om du letar upp de japanska utgåvorna, jag äger bara tre-knappars-versionen och den får funka för tillfället. Till min Saturn har jag både standardvarianten av Virtua Stick (som jag gillar) och precis nyinkommen är den betydligt mer gedigna andra versionen av Virtua Stick som är ett stort kliv upp. Till Dreamcast har jag den officiella stickan som jag också tycker mycket om.

Som universalsticka använder jag en Real Arcade Pro från Hori som är tänkt att användas med en PS2 men som med adaptrar fungerar till väldigt mycket annat, som i mitt fall till PC Engine, Super Nintendo och till de få gånger jag använder min Retro-Pi för att emulera arkadspel. Jag har även en Hori Fighting Stick V3 som fungerar till PS3 och möjligtvis även till PS4, men det har jag inte testat än.

Det är bara till NES och till Xbox-familjen jag just nu saknar arkadsticka, men förhoppningsvis är det bara en fråga om att hitta fungerande adaptrar, eller modifiera. Vill du närma dig arkadkänslan något fungerar samtliga av ovanstående stickor alldeles utmärkt, vill du dock ha något som känns mer lyxigt kan några av dem byggas om efter tycke och smak. Bara att köra.