Det snöar ute, julen närmar sig med stormsteg och vi håller för fullt på att spela de spel som kan vara aktuella för vår diskussion kring årets spel. Självklart kommer vi inte hinna spela alla spel som är värda att uppmärksamma, men mer ursäkter kring det senare i år. Nu tänkte jag ta ett break från årets spel och istället skifta fokus till spel som kan få oss att verkligen komma in i julstämning. Här kommer en liten guide som passar för just det.

Animal Crossing
Det självklara valet för mig kring jul är att återvända till någon form av Animal Crossing för lite välbehövlig julstädning och för att insupa lite julstämning. Det innebär inköp av gran till huset och utdelning av presenter till byns invånare. Ska sanningen fram är det nog mest en ursäkt för att spela mer Animal Crossing. Jag håller verkligen tummarna för att en riktigt uppföljare ska dyka upp till Switch, för jag är inte ett dugg intresserad av att spela en platt och livlös version till iPhone.

Daze Before Christmas
Detta spel till SNES har egentligen allt du kan begära av ett julspel. Du spelar som tomten, räddar renar och tomtenissar. Samtidigt är du ute efter att stoppa onda krafter som vill förstöra ditt hårda arbete inför julen. Daze Before Christmas har även charmig julmusik och banorna är uppdelade efter julkalenderns 24 luckor. Tyvärr är det också ett ganska tungrott och ofokuserat plattformsspel men helt klart spelbart. Det kostar dock en mindre förmögenhet så spela det på en everdrive så du har råd med julklappar också. Finns även till Mega Drive.

Snow Bros. Nick & Tom
Snow Bros. kan bäst beskrivas som en Bubble Bobble-klon där du istället för bubblor dränker dina fiender i snö så att de blir bollar. Snöbollar. Det är inte speciellt juligt alls, men å andra sidan ganska snöigt. Spelet är utvecklat av Toaplan och är faktiskt inte så tokigt alls, även om jag föredrar Bubble Bobble alla månader om året, ja förutom kanske December. Jag spelar oftast Mega Drive-versionen men det finns även till NES, Amiga och Gameboy.

Home Alone
Vissa filmer är klassiska julfilmer. Home Alone är en av dem, Die Hard en annan. Första intrycket av spelet Home Alone lämnar en hel del att önska, men efter ett tag upptäckte jag att det faktiskt var ganska kul. Det är klurigt och representerar filmen väl. Att leta upp spel som bygger på filmer som du associerar med julen är ett bra sätt att komma in i rätt stämning. Jag önskar att det fanns ett bra spel baserat på första Gremlins-filmen, istället slänger jag i The New Batch till NES som får fungera som substitut.

Christmas NiGHTS into Dreams…
Ingen sådan här lite är komplett utan det julbestyckade demot av Nights till Saturn. Jag är inte världens största fan av Nights men uppskattar verkligen den här versionen som bara skriker julstämning. Om inte annat är det en ursäkt för att spela mer på min Saturn. Jag vill slutligen säga att Xmas Lemmings borde ha varit med på den här listan men eftersom jag inte längre äger en Amiga så får det hamna utanför. Ett videoklipp är dock ett måste. God snart jul!