Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 260-262: Batteritider & Veckans fynd

Playstation Vita spelade huvudrollen på årets TGS. Det visades upp en hel del intressanta titlar, men det kommer jag till senare. För som vanligt är det inte alltid spelen som får mest rubriker när det gäller kommande plattformar utan mer tekniska aspekter. I fallet Vita är den aspekten – batteritiden. Budet som dök upp under mässan var 3-5 timmar vid spelande (9 timmar musiklyssnande). Inte speciellt bra kanske, men å andra sidan kan vi jämföra med Nintendo 3DS där batteritiden ligger mellan 3-4 timmar (beroende på om 3D-effekter är på etc.). Att jämföra med 3DS har dock aldrig gjort någon gladare.

Ett annat bakslag är att laddningstiden (från 0-100%) som för en Sony Vita ligger på makalösa 2 timmar och 40 minuter och om jag inte minns helt fel är 3DS ännu värre även här. De bärbara plattformarna ser mer och mer stationära ut. Här handlar det om tider vi eventuellt skulle acceptera, om det gällde bärbara datorer. Men i dessa moderna tider kanske strömuttag finns överallt och det här är bara ett problem i mitt huvud. Eller? Som referens drar vi till med Nintendo DS Lite vars batteri (i hyfsat fräsch form) höll i cirka 15 timmar. Vilket är alldeles lagom för en omgång Animal Crossing.

Nyheter av det lite roligare slaget var istället spelen som visades upp. Speciellt intressant var en titel som Kotaku fastnade ordentligt för – Sumioni. Jag kan förstå varför. Så här ser det ut.

Nu över till Veckans fynd som för många säkert kommer vara Gears of War 3. För den som vill ha något billigare vill jag slå ett slag för Renegade Ops som släpptes till Xbox Live Arcade och Playstation Network förra veckan. Även om det ramlar in på den saftigaste prisnivån, 1200 MSpoäng respektive 120 kronor på PSN, är det ett givet fynd. Lättsamt och underhållande med en massa explosioner. Vad mer kan man begära? Vill du se mer av spelet kan jag varmt rekommendera Giant Bombs Quick Look.

5 kommentarer

 1. Pelle Duveblad

  Det kommer finnas ett externt batteri till Vita, vilket väl förlänger batteritiden (men gör den ännu mer stationär)
  http://www.g4tv.com/thefeed/blog/post/716480/playstation-vita-external-battery-adds-6-10-hours-of-life-to-the-console/

 2. Pelle Duveblad

  detta verkar det dock som man måste betala extra för (vad annars?)

 3. Jonas

  Fast det där extrabatteriet är ju bara ett externt USB-batteri med en Sony-logga på. Förmodligen överprisat också. Ett sådant batteri borde ju funka till 3DS också, ifall den går att ladda via USB. Och sen är det ju faktiskt fortfarande en extra grej man måste släpa med sig, vilket väl är det man vill undvika i slutändan.

 4. Sebastian

  Lite märkligt att varken Sony eller Nintendo lyckas skapa något med bättre batteritid, när Apple kan skapa både iPhone, IPod och iPad med vida överstigande batteritid. Troligen en av orsakerna till att Nintendo snart går i konkurs.

 5. Pelle Duveblad

  Jag vill inte försvara 3-5 timmars speltid på något sätt, man batteritiden är ju katastrofal även på Apples manicker… det verkar helt enkelt som att tekniken har gjort långt större framsteg på prestanda- än på battterifronten. Eller så är det bara vi som köper prylarna i alla fall…