Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 293: Imorgon bär det av till Arkham City

Imorgon är det dags, då släpps uppföljaren till en av den här generationens absolut största överraskningar. Spel baserade på seriehjältar ska vara som mest godkända men oftast helt bedrövliga. Den saken valde Rocksteady Studios att ignorera. Arkham City är en av årets mest efterlängtade uppföljare, och då har spelet ganska hård konkurrens. Dags att förbereda oss på ännu ett spelköp, så vad har vi att välja på?

Alternativ 1: Den normala utgåvan kommer utan några egentliga krusiduller. Har du förbokat ditt exemplar följer det med ett skin (som varierar beroende på vem du har lovat bort dina pengar till). Exempelvis får kunder hos webhallen 70-tals-batman som skin. Inget som förändrar spelet, bara utseendet. Normala utgåvan går för 499 kronor lite överallt. Väntar dock på att se om något av de stora elektronikvaruhusen tänker lägga sig under det.

Alternativ 2: Som sig bör dyker det också upp en plåtutgåva som, om jag inte har missat något, kommer i två varianter. En Joker och en Catwoman. Förutom ett förboknings-skin medföljer även ett Batman Beyond-skin. Annars tycks det bara var fodralet som är skillnaden, men då kostar så kostar det bara hundralappen extra.

Alternativ 3: Självklart finns en mer extravagant utgåva också. Det räcker ju verkligen inte med två varianter. Collectors Edition, som den kallas, kommer med lite fler tillbehör. En statyett av allas vår Läderlapp, tidig tillgång till ”Iceberg Challenge Map”. Ytterligare ett skin, den här gången föreställande Batman som han såg ut i The Dark Knight Returns, ett stycke spelmusik och några samlarkort. Just ja, spelet ingår också. Den här utgåvan får man snällt betala runt 900 riksdaler för.

Alternativ 4: Destructoid rapporterade tidigare att vi i Europa även skulle få en Xbox 360-bundle. Den ska dock inte vara specialdesignad på något vis. Bara en vanlig slim, 250 gig, kontroller och head-set. Plus spel. Tråkig värre alltså. Har dock inte lyckats hitta någon butik som faktiskt säljer den här i Sverige.

Har du fortfarande inte bestämt dig om Arkham City är något för dig rekommenderar jag att du tar en titt på Giant Bomb’s Quick Look för inspiration och underhållning.

7 kommentarer

 1. Tompa

  Såg senaste filmen häromdagen och det i kombination med att jag spelat föregångaren gör att suget för det nya spelet onekligen är på topp. Uscha vad mycket spel i höst. Kan man köpa tid och pengar nånstans?

 2. Pelle Duveblad

  Lite intressant att titta på prissättningen på standardutgåvorna. För 2 år sedan kostade alla (ALLA) nya konsollspel (360 och PS3) 599:- i vanliga butiker, 699:- i spelbutiker. I år har många spel startat på 499:- vilket inte kom på fråga i början av hårdvarupsykeln. Och detta utan att någon har märkt det, inga uttalanden från utgivare eller konsollproducenter. Kanske att ribban tas tillbaka ned till 500:- under nästa konsollgeneration, precis som den förra.

 3. Bula

  Ett måste men det får vänta till reabacken precis som föregångaren. Alldeles för mycket som skriker efter min uppmärksamhet. Känns inte som jag kört slut på första paret däck i forza, nästa vecka kommer battlefield och efter det modern warfare och skyrim…Tyvärr bats, du får ställa dig i kö.

 4. Jonas


  Pelle Duveblad:

  Och detta utan att någon har märkt det, inga uttalanden från utgivare eller konsollproducenter.

  Det är ju dock oklart om detta är ett resultat av att spelföretagen sänkt sina priser, eller om det är återförsäljarna som mer eller mindre utplånat sina marginaler. Jag är nog mer inne på det sistnämnda, då idag i princip bara är Elgiganten och Media Markt som säljer så billigt, och dom ligger ju i ett ganska tufft priskrig just nu (Webhallen har ju t.ex. nästan helt hoppat av det tåget).

  Känns mer som blockbuster-spel har blivit lockvaror som elektronikjättarna använder för att locka till sig en teknikintresserad och köpvillig publik (framförallt kanske män i 20-35 årsåldern). För att vi skall välja att köpa vår nästa teve, ljudanläggning eller whatever hos dom istället för hos konkurrenten.

 5. Daniel

  Är också helt inne på din linje Jonas. Ganska naturligt att priserna är lägre så här långt in i generationen. Nu finns det dessutom så otroligt många spel på marknaden. Man måste konkurera med mängder av topspel som redan finns ute till lågt pris också.

 6. Pelle Duveblad

  De stora elvarukedjorna, som alla går dåligt (OnOff har bommat igen, Siba väntas vara näst på tur), har p.g.a. den överbemängda marknaden blivit tvungna att pressa priserna till nivåer där de knappt går med vinst. Precis som Fredrik säger så är det de kedjorna han väntar sig ska underkasta sig 499:-. Att nämnda Webhallen inte är med och priskrigar kan vara för att de går bra på marknaden, har skaffat sig en stark kundkrets och fortsätter att expandera. Det går dock att se samband emellan prisnivå och utgivare.

  EA verkar välja att ligga fortsatt högt i prisnivå (FIFA 12 599/549:- hos de flesta återförsäljare, Battlefield 3 599:-, Star Wars: The Old Republic annonserades till 60$ vilket de verkar fått backa på till $50). Även hos nämnda elektronikkedjor startar/startade dessa spel med hög prisnivå. Modern Warfare 3 startar också över 500:-, och det spelet om något borde skapa prispress då det med all säkerhet kommer sälja MÅNGA kopior. Att dessa jättar lägger sig högt i pris är rimligt då båda går starkt framåt, inte minst EA som till och med anser sig starka nog att släppa sin egen spelplattform i Origin).

  Microsofts båda titlar (Forza och Gears) hade låga priser vid releasen (399:- hos de lägsta, 499:- hos ex. Webhallen). Även Sony verkar backa (Uncharted 3 fick en prissänkning på ca 100:- hos många återförsäljare för några veckor sedan, likaså R&C: All 4 One och även Resistance 3 strax efter launch). Spel med mindre utgivare eller utgivare som inte går vidare bra tenderar att ligga lågt i pris (Dark Souls utgivet av Namco Bandai kunde köpas för 400-500 även i limiterad version, Arkham City ligger som sagt på 499.- (om ingen lagt sig under det) nu vid launch).

  Vad som vidare är intressant är priset på DLC som gått åt motsatt riktning. När MW2:s första map pack prissattes till $15 trodde alla att Activision hade en skruv lös. DLC, som för 2 år sedan aldrig låg över $9-10 har idag ett standardpris på 15 dollar… återigen utan att någon egentligen märkt det. Att det sedan finns ett starkt samband mellan den allmänna prishöjningen på DLC och den allmänna prissänkningen på konsollspel kan jag sätta min spelsamling på.

 7. Pelle Duveblad

  Just prissänkningarna på Sonys spel var väldigt tydlig, med Ratchet och Uncharted som droppade 100:- samtidigt.