Det var längesedan jag tillbringade en hel kväll med min arkadsticka och ett gäng sköna titlar. Men Efter att Capcom presenterat sin smått galna ”mini”-variant blev jag lite sugen att testa några av de spel företaget har valt att inkludera i sin Capcom Home Arcade.

Totalt har Capcom meddelat att det kommer finnas 16 spel förinstallerade på sin inte-så-minikonsol/dubbelarkadsticka. Vissa spel är såklart givna och behöver ingen närmare introduktion. Så som Final Fight, Ghouls ’n Ghosts och Strider. Men det fanns också några titlar som stack ut ur mängden för mig, spel jag inte har speciellt bra koll på.

1944: The Loop Master

Jag har spelat en hel del 194x-spel – från 1941 till 1943 Kai. 1944: The Loop Master hade jag dock aldrig testat även om namnet är bekant. Spelet visade sig vara (inte helt oväntat) ett typiskt 194x-spel och ett riktigt bra sådant. Shooter-frenesin satt igång direkt och jag blev smått beroende lika omgående. En rolig detalj var att gubben hoppade ut ur planet efter att det blivit nedskjutet och när man valde continue, gick det att rädda sin gamla karaktär och på så vis samla upp tidigare erhållna power-ups. Tycker Capcom valt ett riktigt stabilt spel ur serien, som dessutom inte känns speciellt omodernt.

Capcom Sports Club

Här har vi en titel jag aldrig hört talas om tidigare. Capcom Sports Club visade sig vara en samling av tre sportspel. Basket, fotboll och tennis. De hade alla två saker gemensamt. Tempot var högt och stökigheten var slående. Men efter ett tag började jag komma in i spelen och basket blev snabbt en favorit. Capcom Sports Club får ses som en lättsamt inslag bland de utvalda spelen och även om jag antagligen inte kommer plocka upp det igen inom en snar framtid, var det ett trevligt sällskap under några minuter.

Progear

Åter igen ett spel jag inte har koll på och titeln avslöjar inte direkt några detaljer. Ah, Bullet Hell! En genre av shooters jag inte är något stort fan av, mest för att de är för svåra för mig. Men Progear visade sig vara riktigt kul. Mycket på grund av att spelet är generöst med Power-ups vilket gjorde det lättare att hantera. Stilen med den gamla skolan av flygplan var riktigt charmig och när musiken pumpade och skotten haglade glömde jag bort att bullet hells inte brukar falla mig i smaken. Det här kommer jag definitivt komma tillbaka till. Bra val, Capcom.

Eco Fighter

Alltså, jag vet inte vad jag ska tro om Eco Fighter. Först fick jag lite Mega Man-vibbar, fast i gullig shooter-form. Sen började jag spela och kände mig totalt förvirrad. Många shooters försöker hitta sin gimmick. Ändra polaritet i Ikaruga eller sno vapen i Gaiares. I Eco Fighter kan du reglera ditt skepps kanons riktning medsols eller motsols beroende på vilken knapp du trycker på. Så förutom att navigera undan alla fiender och peppra på utav satan måste du även fippla med knappar för att sikta vapnet rätt. Det kanske är något jag missar men det här känns helt onödigt invecklat. Jag hoppas verkligen att jag har missat något.

Captain Commando

Jag vill minnas att jag testat det här som hastigast. Captain Commndo är en väldigt klassisk brawler rent tekniskt men med en still som är allt annat än traditionell. Vad sägs om att en av karaktärerna du kan välja mellan är en bebis i en Mech eller att fienderna står uttråkade och röker innan de upptäcker att du anlänt. Dessutom finns det roliga specialslag, möjligheten att plocka upp vapen och fordon, vilket ökar variationen. För att vara ett spel i den här genren (som kan bli väldigt repetitiva) rankar jag Captain Commando riktigt högt. Ännu ett bra val från Capcoms sida.

Tankar om Capcom Home Arcade

Jag måste nog påstå att Capcoms kommande Home Arcade ser väldigt lovande ut, den galna designen till trots. Om de två ihopbyggda arkadstickorna håller bra kvalitet (Sanwa utlovat) och emuleringen är bra (ska använda FB Alpha) så faller den inte på spelvalen. Går det dessutom att komplettera med fler spel framöver kan det nog bli en riktigt höjdare. Jag är officiellt lite sugen.