Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 339: Nytt försök med ny dashboard

Idag, efter en del strul från Microsofts sida, släpptes en uppdatering av Xbox 360 dashboard. Termen som Microsoft använder för att beskriva den senaste uppdateringen är Metro, vilket ligger i linje med deras mobila operativsystem och vad som ser ut att bli designen för Windows 8. Utseendet är verkligen gjort för att passa skärmar som går att röra med fingret, vilket också gjort nya dashboarden enklare att kontrollera med en Kinect. Den ska tydligen även gå att röststyra med Kinect, men den funktionen får jag inte att fungera, vilken antagligen har att göra med att vi bor i Sverige, regionen som aldrig får något roligt. Ska dock tilläggas att jag sagt åt min Xbox att vara brittisk, eftersom jag inte kan hantera jobbiga svenska röster i spel, men fortfarande ingen röststyrning. Trist.

I stort tycker jag utseendet och framförallt hastigheten gör nya dashboard till en verkligt trevlig upplevelse. Ok, tidigare har den varit ganska bedrövlig så det är kanske inte någon jättebedrift av Microsoft att förbättra sig. Nu är det lättare att överblicka olika kategorier på skärmen, vilka är indelade i bing (som agerar intern sökmotor för din xbox), home (startplatsen), social (vänner, partyn), video (zune och egna filmer), apps (se nästa mening) och settings (du vet, inställningar). Just det, apps. Microsoft har valt att ta steget in i den djungeln, men just nu finns det absolut inget roligt att hitta. Bara gammal skåpmat som Twitter och Facebook. Jänkarna har såklart fått en del annat, men som sagt, vi tillhör regionen som aldrig får några roliga funktioner. Andra nyheter inkluderar molnsparande där vi nu får ta del av 500 MB på en server någonstans på jorden. För den som flänger mellan olika platser och spelar på olika maskiner är det såklart en fröjd, för oss andra är det mest skönt att framtiden äntligen har kommit till Xbox.

Slutsatsen får bli att dashboard nu är snyggare och rappare. Just nu är jag helt såld, men frågar du mig om nån vecka har jag säkert hittat något jag stör mig på. Det är betydligt lättare att navigera runt och inget känns lika ologiskt placerat som det gjorde tidigare. Vill du ha en djupare koll på vad dashboarden erbjuder rekommenderar jag att du besöker Giant Bomb och spanar in deras Quick Look. Då får du även se vad vi i Sverige går miste om. Och just ja, Skyrim är fortfarande världens bästa spel, även efter uppdateringen. Antagligen den viktigaste punkten att klargöra.

3 kommentarer

 1. Pelle Duveblad

  http://xbox360.ign.com/articles/121/1214150p1.html

  Alla verkar inte vara lika glada…

  Använder mitt 360 för sällan, hade knappt vant mig vid den gamla än…

 2. Andi

  Haha, du är grym frexxi.

  Jag har inte kollat genom uppdateringen alls. Ville mest få den överstökad för att kunna sedan snabbt komma in i BF3 och skälla på min bror när han gång på gång stjäl mina helikoptrar och bara kraschar dem åt helvete. Spontant ser det hela snyggare och vuxnare ut men som sagt vet jag alldeles för lite just nu för att kunna hissa eller dissa.

 3. Fredrik

  pelle – näe, MS hade onekligen en del problem med den här uppdateringen. Hade min Xbox dött efter jag hade uppdaterat den hade nog min text sett anorlunda ut. Sen så ser det ut som att en del ”appar” strular i staterna men på den punkten har vi inget som kan strula…