Min Mega Drive (eller snarare Genesis) har stått oanvänd alldeles för länge nu. Men med tanke på kommande miniversionen av konsolen blev jag sugen att utforska listan av spel som ska vara inkluderad på den. Alla.

42 spel är utannonserade och jag tänker följa den europeiska lista av titlar. Den exklusiva portningen av Darius går såklart bort. Jag betygsätter spelen på en skala 1-5, men ha då i åtanke att jag inte spelar igenom varje spel till fullo, så ta betyget med en nypa salt. Betygen sätts utifrån ett internt Mega Drive-perspektiv och jag gör inga jämförelser med andra konsoler, men jag tar hänsyn till hur väl spelet står sig idag. Här kommer spel 21-30.

Mega Man: The Wily Wars


The Wily Wars innehåller Mega Man 1-3, spel jag tror vi alla är mer bekanta med till NES. Spelet släpptes 1994 i Japan och 1995 i Europa, amerikanarna fick enbart möjligheten att spela det på Sega Channel. Först vill jag säga att jag tycker Wily Wars är ett roligt inslag på minin, speciellt med tanke på att så få har spelat det tidigare och eftersom det är tre helt ok portningar av tre riktigt bra spel. Men, Mega Man 1-3 är bättre på NES, så tro inte att du kommer få spela bättre versioner än där. (Betyg 3/5).

Street Fighter 2: Special Champion Edition


Det är alltid kul med Street Fighter 2, även den inte alltför heta Mega-Drive-versionen. Jag har inget direkt ont att säga om den utom att det finns bättre alternativ om du vill ha din fix av Ryu, Ken, Balrog och resten av gänget. Tyvärr kommer minin med 3-knappars-kontrollen vilket innebär att du måste trycka på start-knappen för att skifta från sparkar till slag, självklart långt ifrån optimalt. Köper du en Mini för att spela en massa Street Fighter 2 bör du nog lägga pengar på 6-knappars-kontrollerna från Retro-Bit. (Betyg 3/5).

Ghouls ’n Ghosts


Här har vi en riktigt stabil version av Ghouls ’n Ghosts och är du mest van vid att spela den rätt trasig föregångaren Ghost ’n Goblins till NES kommer det här kännas som natt och dag. Spelet är som de flesta av oss vet en rejäl utmaning och jag har nog aldrig kommit längre än till bana 4 eller 5. Men å andra sidan ger jag det nya försök regelbundet, vilket borde säga något om spelet. Räds du inte svårighetsgraden är Ghouls ’n Ghosts ett sant nöje. (Betyg 4/5).

Alex Kidd in the Enchanted Castle


Jag visste att Sega kände sig manade att slänga med Alex Kidd bland de 42 spelen som släpps på Minin. Jag kan på ett sätt förstå det, men samtidigt sucka lite åt faktumet. Alex Kidd är ett skräpspel med inslag av slumpmässighet och ren och skär sörja. Kontrollen är dåligt, grafiken likaså och ingenting med det här spelet hör hemma bland den uppsjö av stabila titlar vi sett så långt. Nostalgi är kul men också något som en ibland måste släppa taget om, både för oss spelare men också för företagen som skapat spelen. (Betyg 1/5).

Story of Thor


Ett till spel jag aldrig rört tidigare, vilket alltid är spännande. Tyvärr orkade jag bara spela någon timme av Story of Thor. Det Zelda-aktiga upplägget känns ganska spännande men tyvärr är det inte i närheten av den giganten. Kontrollen är klumpig och kartan jag springer runt på förvirrande. Möjligtvis växer spelet med tiden men just nu åker det tillbaka in i arkivet och med tanke på konkurrensen som finns i den här samlingen kommer det nog stanna där. (Betyg 2/5).

Golden Axe


Till skillnad från Altered Beast är Golden Axe till Mega Drive en riktigt bra portning av arkadoriginalet. Death Adder har skapat problem i världen och den är din uppgift att hjälp med en yxa, ett svärd eller ett större svärd hantera situationen. Vad gäller sidoscrollande beat ’em ups är Golden Axe en riktig klassiker, en som fortfarande håller ganska bra. Visst blir det lite repetitivt men variationen är tillräcklig för att orka spela sig in i mål utan att bli alltför uttråkad. Betyg 3/5.

Phantasy Star 4


Det var nog bara ett par år sedan jag spelade igenom Phantasy Star 4 så det ligger väldigt färskt i minnet. Spelet finns dessutom med på plats nummer 58 av Tvspelsdagbokens 100 bästa spel någonsin, så det vore konstigt om jag började gnälla på något nu. Phantasy Star IV är det bästa rollspelet till Sega Mega Drive om inte ett av de bästa spelen till konsolen, punkt. Om du låter det här passera när du sitter där med din nya miniatyr så begår du tjänstefel. (Betyg 5/5).

Sonic The Hedgehog Spinball


Jaja, Sega kan aldrig få nog av Sonic. Även om det betyder av vi måste leva med Spinball i den här samlingen. Få flipperspel eller spel influerade av flipper står sig speciellt bra från den här eran, några undantag finns bland annat till PC Engine och Amiga 500. Men Sonic The Hedgehog Spinball är inte ett av dem. Det är ofokuserat rörigt och inte speciellt kul. Testa i fem minuter om du känner för det men gå sedan vidare med livet. (Betyg 2/5).

Vectorman


Jag har sett bilder på Vectorman tidigare och alltid tyckt det sett fånigt ut. Men nu när jag faktiskt spelat det har min uppfattning justerats något. Först och främst är det tekniskt väldigt imponerande utifrån Mega Drivens kapacitet. Sen är det ett tidvis ganska underhållande plattformsspel som ibland blir lite för stökigt rent grafiskt. Men jag är utan tvekan positivt överraskad. Betyg 3/5.

Wonder Boy in Monster World


Det här blir lite svårt. Jag är extremt förtjust i Wonder Boy-spelen och framförallt i Monster World-serien. Att då få två sådana med i det här paketet känns lyxigt. Kombinationen av plattforms spel och RPG-light är klockren och även om jag har spelat Monster World massvis med gånger har jag svårt att lägga ner kontrollen. Jag fördrar nog Dragon’s Trap och Monster World IV men det här kommer riktigt nära. Betyg 4/5.