Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken ger: Årets spel 2010

Spelåret 2010 cementerade verkligen tesen – bra spel släpps inte längre enbart på hösten. Från första månaden fram till insomnandet i slutet av november har det strömmat in bra spel till samtliga format på spelmarknaden. Vissa av dem står fortfarande ledsna och inplastade i våra bokhyllor, vissa av dem har nästan smält fast i våra maskiner och andra har redan förkastats till max 199 kronor-kategorin på valfri spelförsäljares hemsida. Vi på Tvspelsdagboken har inte hårdspelat allt, men har åsikter om det mesta. Så välkommen in i våra huvuden.

Årets spelkaraktär


Somliga år dyker det upp nya spelkaraktärer som vi blir speciellt förtjusta i, och andra som får oss att dö lite inombords. Men nu ska vi fokusera på det positiva och spelåret 2010 innehöll några starka personligheter vi vill lyfta fram ur skuggorna. Den starkast lysande stjärnan i World of Warcraft just nu är självfallet Mcnilsson (level 85 gnome warlock) som med sin gedigna samling katter knappast kunde undgå en placering på listan. Något annat vi uppskattar är personer med tveksamma humanitära intressen vars jakt på vetenskaplighet går före kärleken till allt levande – eller? Mordin Solus i Mass Effect 2 faller in under den kategorin och hamnar därför på en andraplats. Men för att hamna överst i den här kategorin krävdes det en handfull sinnesförvirrade japanska värderingar i kombination med kompromisslöst övervåld. Bayonetta må ha orsakat en del kontroverser men fick oss att stirra storögt på våra skärmar och försätta oss i ett smått chockerat tillstånd. Given vinnare.

1. Bayonetta
2. Mordin Solus
3. Mcnilsson Level 85 Gnome Warlock (Jonas Nilsson här på Tvspelsdagoken)

Årets nyretro

2010 dök det upp en hel radda gamla spel i nya kostymer och nya spel i second hand-kläder. Nyretro må vara en generisk beskrivning av den här genren men vi väljer att skita i det och istället skifta fokuset mot tre helt fantastiska om än galet frustrerande titlar. I kölvattnet av Canabalt och Unicorn Robot Attack dök i somras Bit Trip Runner upp till Wii Ware och visade sig vara totalt oförlåtande utan något som helst checkpoint-system, helt underbart. Nummer två på listan är precis lika oförlåtande. Reprisfunktionen i Super Meat Boy säger egentligen allt om spelets natur. Samtliga misslyckade försök att klara en bana utspelar sig samtidigt på skärmen i en orgie av köttslakt och att inte hylla en sådan sak vore ett direkt tjänstefel.  Förstplatsen går utan några som helst reservationer till ett kärt återbesök. Vi var alla smått chockade att Pac Man CE lyckades ta det gamla konceptet till nya höjder, att det sedan gick att driva det ännu längre med Pac Man CE DX skapde eufori i spelvärlden. Att spökena ser så förbannade ut när man väcker dem ur deras skönhetssömn är bara ett plus.

1. PacMan CE DX
2. Super Meat Boy
3. Bit Trip Runner

Årets nedladdade

WiiWare, Virtual Console, PSN, Xbox Live Marketplace, Android Marketplace och Steam. Idag är det lättare än någonsin att få ut spel till allmänheten, men samtidigt lättare att försvinna i det myller av skräp som kommer ut på dessa marknadsplatser. Ett ställe som personifierar denna skräphög är Apples App Store vilken domineras av fåglar som ska slungas från vänster till höger eller licenstitlar som faller platt på plattformen. Men det finns undantag. GameDevStory är ett Theme Hospital-liknande spel där du ska utveckla det perfekta spelet, vinna kritikernas gunst och hoppas på att dra hem fina priser i den årliga tvspelsgalan. För en billig peng får du ett ganska djupt spel som håller längre än många 600-kronorsspel. Tvåa på listan dyker PacMan CE DX upp igen där spökätandet bokstavligen når nya höjder. Vinnaren är dock ett minimalistiskt spel från Playdead i vilket våra kära grannar i söder visar hur man med iskall atmosfär, halvkluriga pussel och brutala dödsfällor kan skapa spel som går rakt in i våra hjärtan och på vår förstaplats. Alla måste spela Limbo.

1. Limbo
2. PacMan CE DX
3. Game Dev Story

Årets händelse

Varje år händer saker som gör oss förvånade, förbryllade, glada och ledsna. En av sakerna som fick oss att höja på ögonbrynen var när en bunt unga kvinnor tågade ut i publiken med Nintendos kommande 3DS fastvinschade i midjan för att låta ivriga spelskribenter och gamstop-anställda provspela den nya bärbara konsolen. För plats nummer två gäller regeln att den som väntar på något gott väntar oftast för länge men det går inte att sticka under stolen med att vi efter ett decenniums väntande blev lite lyckligare när Starcraft 2 äntligen fanns på butikshyllorna. Förstaplatsen saknar helt konkurrens och i vår fantasi föreställde vi oss scenen i Star Wars IV, där imperieanställda bryter sig in i rebellernas farkost i jakten på hemliga planer, när vi fick höra hur toppen av Infinity Ward blev hänvisade ut ur fastigheten av Activisions säkerhetsfolk. Vad som nu kommer att hända med resterna av Infinity Ward och vad Respawn Entertainment kommer att producera näst får framtiden utvisa, den här såpan har nog inte avslutats riktigt än.

1. Activision droppar Infinity Wards toppmän
2. Starcraft 2 går guld
3. Nintendo visar upp 3DS på E3-mässan

Årets Vad i Helvete?

Hur fan tänkte ni nu? är en fråga man ofta ställer sig i livet. Tvspelslivet är inget undantag. En snöig eftermiddag befann sig en representant från tvspelsdagboken på en tvspelsbutik i huvudstaden då han i ögonvrån fick syn på en lyckligt ovetande man som snällt betalade för Tony Hawk Shred inklusive plastbräda, vardagen bjuder även den på misslyckanden. I höstas såg vi fram mot en återfödelse av EA Sports NBA Live som nu skulle heta NBA Elite. Dessutom skulle vi få en nedbantad version av arkadklassiskern NBA Jam som i komplett form exklusivt skulle komma till Wii. Så blev det aldrig. Demot av Elite visade sig vara trasigt och spelet drogs in, istället dök hastigt och lustigt en komplett version av NBA Jam upp även upp till Xbox 360 och PS3, förvirringen var total. Jeff Gerstman på Giantbomb.com konstaterade i en podcast att folket på Polyphony Digital inte kan ha spelat något annat spel under utvecklingen av Gran Turismo 5, och han hade helt rätt. Menysystemet i spelet är i en sörja av omständiga inställningsmöjligheter och ofattbara laddningssekvenser. Hur fan tänkte ni nu?

1. Menysystemet i Gran Turismo 5
2. NBA Live lyckas inte bli Elite.
3. Kund lämnar tvspelsbutik med Tony Hawk Shred.

Årets flerspelarläge

Att spela med andra människor kan innebära olika saker. Man kan bli förbannad över upptäckten att andra är mycket bättre än en själv. Man kan bli trött på alla trångsinta människor som sysslar med trångsinta påhopp. Men framförallt kan man upptäcka att ett spel kan erbjuda så mycket mer än bara ensamt nötande. Det är lätt att förstå varför koreanerna har tagit till sig Starcraft-spelen. Det är snabbt, explosivt och lätt att skilja blåbären från proffsen vilket gör att Starcraft 2 når en tredjeplats. Vissa klarar trycket andra inte. Plats nummer två innehas av FIFA 11 som skryter med 22 spelare samtidigt online, ligaspel och turneringar men det är tillsammans i soffan spelets multiplayer-läge kommer till sin rätt. Bredda ditt vokabulär med kreativa könsord, greppa kontrollen och kör. Förstaplatsen gör oss alldeles stolta då den går till slussenbaserade DICE. När Tvspelsdagboken klockar in på 300 timmar online i ett spelklimat som är extremt flyktigt är det inget att fnysa åt. Det märks att DICE verkligen förstått hur man får ett spel att få fötter online. Samarbete, förstörelse och gigantiska kartor lyfter Battlefield till toppen av den här kategorin.

1. Battlefield: Bad Company 2
2. FIFA 11
3. Starcraft 2

Årets spel

Att kora årets spel är ingen lätt uppgift. Det har diskuterats, argumenterats, fnysts och röstats. Rock Band 3 visade att det faktiskt gick att dra platsinstrumentsgenren ett steg till med deras pro-läge och vem älskar inte keytaren? Bad Company 2 knäppte alla andra spel på nosen med deras gigantiska onlineläge. Red Dead Redemption lyckades äntligen fixa pojkdrömmen om ett lysande cowboysspel och Starcraft 2 satte återigen standarden för hur ett fartfyllt strategispel ska se ut. Men inget av dessa spel var givna vinnare. Till slut enades vi om ett spel, ett spel som inte är perfekt men som slukade både tid och energi utan att någonstans tappa greppet om oss. Vill man slänga sig med floskler kan Mass Effect 2 beskrivas som ett episkt rymdäventyr i storslagna miljöer. Men det kan å andra sidan Halo också. Vad som får Mass Effect 2 att sticka ut är dess berättelse och dess karaktärer. Man sugs in och vill veta vad som händer runt hörnet och vem har inte drömt om att få rymdresa i sitt eget skepp. Planetscanning och oslipade actionsekvenser till trots lyckas Mass Effect 2 med något få andra spel gör, att engagera även den mest luttrade spelaren. Vinst. Till er som tycker vi uppenbart har missat spel i den här kategorin ber vi ödmjukast om ursäkt och lägger till dem i vårt dåliga samvete.

1. Mass Effect 2
2. Starcraft 2
3. Red Dead Redemption
4. Battlefield Bad Company 2
5. Rock Band 3

Årets dåliga samvete

Det finns spel som ger oss dåligt samvete. Antingen för att vi inte har spelat det tillräckligt eller för att det fortfarande inplastat står och blänger surt på oss i tvspelshyllan. Även om vi tar till livslögnen – det där kommer jag att hinna med senare – försvinner inte klumpen i magen. Enslaved: Oddesey to the West tycktes först bli en axelryckning med visade sig vara tekniskt kompetent men framförallt såg de postapokalyptiska riktigt inbjudande ut. Men inte har vi spelat det för det. Nummer två på listan kräver nästan en skämskudde. Super Mario Galaxy 2 blev kritiskt hyllat till max men står fortfarande sorgligt orört i hyllan. Det är här läge att ge oss själva en ordentlig ”hur fan tänkte ni nu?”. Överst hamnar dock God of War 3, för även om det ser ut att vara mer av samma finns det inga ursäkter att inte idka tvspelsvåld när det bjuds i sådana här stora mängder. Vi skäms.

1. God of War 3
2. Super Mario Galaxy 2
3. Enslaved: Oddesey to the West

4 kommentarer

  1. Roberty

    Klockrent med Mass Effect 2 på topp. Så otroligt vackert och episkt (i dess rätta benämning) att det är just det, årets spel. Om ettan skulle släppas idag skulle den också vara värd den titeln också. Bioware har skapat något perfekt.

  2. Daniel

    Jag skulle vilja påstå att Mass Effect-serien är denna tids Star Wars. Även om Mass Effect var fantastiskt på många sätt så är det tydligt hur mycket mer välpolerat uppföljaren faktiskt är.

  3. Fredrik

    ….vilket gör att jag slickar mig om läpparna när jag tänker på trean.

  4. Bula

    Mass Effect var sjukt bra, älskade det! Sen kommer 2an som är ännu mera! Kan bara hålla med Fredrik, dags att hämta trasan och torka upp dreggelpölen.