Retro, nytt och allt däremellan.

Gamex 2011: Vi har spelat Vita


En av de saker vi (läs Fredrik) mest såg fram emot var att få fingra på Playstation Vita. Vita är som bekant Sonys kommande bärbara enhet som ska släppas i Sverige den 22 februari nästa år. Frågan alla undrar över är såklart hur den kommer stå sig i dagens klimat av mobilt spelande. Och om det snarare är en konsol för de som gillar att spela hemma i horisontal position än en verklig bärbar maskin för resan.

Kön för att få testa Vita var inte speciellt dramatisk jämfört med mer självklara kort, så som till Diablo 3 eller Modern Warfare 3. Redan i kön framgick det att testsessionen skulle bli kort och att det inte handlade om någon djupgående utforskning utan cirka tre minuters Unchartrande. Visst, spelet ser helt fantastiskt bra ut för en bärbar konsol och det drar nytta av Vitans olika funktioner.

Huvudpersonen Nathan Drake gick att kontrollera på lite olika sätt. Det gick att spela på mer traditionellt vis med hjälp av de två pyttesmå analoga styrspakarna, eller så kunde man peka på skärmen för att få honom att hoppa till en specifik plattform eller för att klubba ner en fiende. Det märktes direkt att Fredrik som har spelat en massa PSP valde den traditionella metoden, medan Tompa som knappt rört en PSP valde de mer moderna kontrollfunktionerna.

Demot var som sagt snart över och lämnade mycket att önska, men så är det. Intrycken var dock positiva och Sony kanske är något på spåren med sin integration av tradition och nytänk. Vitan kändes överlag rätt modern och lyxig men påminde samtidigt om PSP. För den som har spelat mycket PSP kommer omställningen inte vara speciellt svår. Den funkade bra helt enkelt och vi ser fram emot att få testa fler spel, kanske då sådana som inte gör sig bättre på en stationär konsol, som Uncharted.

3 kommentarer

 1. fredrik

  Heej en udda fråga i monter som stod mitt i gången vid ingången som oxå även hade playstation grejer fans även en ”pad” som Ipad fast det var inte Ipad, undrar nu om du eller någon vet vilken ”på”det var????? Är det asus på eller en sony pad som jag har missat? ???

 2. Daniel

  Oj, inte en susning Fredrik. Du undrar alltså om det var någon annan typ av srufplatta du såg och isf vilken?

  Finns ju lite olika ”tabs” idag, kika in t ex här:
  http://www.elgiganten.se/catalog/datorer-tillbehor/se_surfplatta/surfplatta

 3. Andi

  Vi har en pad och om du hittade den bland PS-grejer är det inte omöjligt att det var vår.

  http://www.sony.se/hub/sony-tablet