Att börja samla på äldre konsoler och spel kan till en början kännas smått kaotiskt. Man har väldigt dålig koll på vad saker bör kosta och jag har verkligen gått på en och annan nit. Men också lyckats hitta en del fynd. Mest av en slump. För min egen del startade jag samlandet utan något direkt fokus. Först var jag inne på att kompensera för sådant jag hade missat i spelhistorien. Under den period jag var fastklistrad framför min Commodore 128, min Amiga 500 eller familjens PC dök det upp en rad konsoler som jag enbart kom i kontakt med hemma hos kompisar.

Startskottet blev därför ett Super Nintendo, sedan ett Mega Drive och efter det ett Nintendo 64. Väldigt spridda skurar och som sagt – väldigt ofokuserat. Efter ett tag blev jag även sugen på att köpa sådant jag faktiskt ägde när det begav sig, med andra ord ett NES. Jag blev som besatt av att titta på Blocket och senare även Tradera. Efter ett tag började jag få en uppfattning om priser och insåg att jag inledningsvis kanske hade gjort några förhastade inköp. Men man lever så länge man lär. Eller var det tvärtom? Nu börjar jag hitta ett bättre tempo och har fått lite struktur i mina inköp. Jag har delat upp mitt shoppande i två kategorier. Spel jag vet ska vara guldtitlarna till varje konsol och spel som jag älskade som liten, sådana med extremt hög nostalgifaktor. Jag sätter också upp en personlig smärtgräns vad gäller priser så det inte slutar med galet dyra impulsköp på tradera.

Just nu är jag på jakt efter spel i kategori två. Jag behöver ett Gun Smoke, skulle inte må dåligt av första Castlevania eller gråta om jag la beslag på Super Turrican. Tyvärr är dessa spel lite dyrare än snittet så jag fortsätter tålmodigt att invänta ett fynd. Tradera är väldigt mycket ett lotteri. Ibland går till exempel ett Super Mario Bros 3 för 100 kronor, ibland för 300 kronor. Samma utgåva, liknande skick. Så tålamod är något man behöver stora mängder av. Allt går att köpa om man är beredd att gå i personlig konkurs. Jag är det inte. Under den korta perioden jag hållit på med retrosamlande har jag lärt mig massvis, det har blivit något av en bisarr hobby där jakten nästan är lika rolig som själva spelandet. Men kvällen tänker jag tillbringa tillsammans med Track & Field 2, inte Tradera, så bara nästan lika roligt.