Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Assassin’s Creed Revelations

Det är lätt att förstöra en spelserie genom att släppa nya delar alltför ofta. Se bara på Tony Hawk och Guitar Hero. Många trodde nog att förra delen i Assassin’s Creed-sagan, Brotherhood, skulle bli en halvmesyr och förväntningarna på det var inte speciellt höga. Men Ubisoft chockerade och Brotherhood blev en framgång både bland kritikerna och på marknaden. Så med blodad tand försökte man sig på samma uppgift igen. Den här gången blev resultatet inte lika bra och kritiken var betydligt svalare.

Brotherhood snittade 89 på Metacritic vilket som sagt tog många på sängen. Efterföljaren Revelations hamnade exakt 10 poäng under och landade på 79, vilket såklart inte ska ses som ett enormt misslyckande men resultatet indikerar att folk börja bränna ut sig på Enzios äventyrande. Recensenter som ger spelet riktigt höga betyg menar att det bygger vidare på Brotherhoods styrkor och finslipar det som behövs, de som är mer skeptiska menar att upplägget i sig börjar bli förlegat och att många av uppdragen i Revelations är tråkiga och repetitiva. Det märks tydligt att Revelations endast tycks tilltala de riktiga fansen som inte kan få nog av italienska lönnmord. Så här trodde vi:

Fredrik (gissat snitt 86): ”Jag trodde jag var sugen på mer Assassin’s Creed när jag glatt gick och köpte Brotherhood, det skulle snart visa sig att jag hade fel. Redan en handfull timmar in i äventyret kände jag mig mer än mätt och orkade helt enkelt inte spela vidare. Men även om jag själv var ordentligt trött på serien trodde jag nog att Revelations skulle få ett varmt mottagande på samma sätt som Brotherhood, om än kanske något svalare. Så jag gissade på 86. Det var nog inte bara jag som hade börjat tröttna.”

Daniel (gissat snitt 87): ”Assassin’s Creed var något nytt och lite förtrollande med sin öppna värld och tufft lönnmördartema. Del ett var bra men inte så bra som recensenterna tyckte i genomsnitt kan jag tycka. Del två var dock helt fantastisk på många plan men sen uppstod en viss mättnad på konceptet. Brotherhood står fortfarande på ”att-köpa-listan” och Revelations lär hamna på den också. Jag trodde nog att de skulle lyckas riktigt bra ännu en gång och gissade på ett ganska högt snitt. Nu verkar det som att tiden hunnit i kapp konceptet en aning.”

Thomas (gissat snitt 84): ”Ok. Jag var alltså närmast av alla, men lyckades ändå inte få poäng. Speglar denna tävling rätt bra. Anyway, jag älskade Assassins Creed 2 och hade såklart höga förväntningar på denna utgåva. Mina förväntningar matchades nästan och man får väl vara glad för det lilla antar jag…”

Jonas (gissat snitt 85): ”Det är faktiskt lite pinsamt att erkänna, men jag har aldrig spelat ett Assassin’s Creed-spel i hela mitt liv. Jag har något av dom hemma i hyllan, fortfarande inplastat, förmodligen uppfiskat ur en realåda i ett svagt ögonblick. På något sätt tappade jag lite intresse för serien när Ubisoft beslutade sig för att pumpa ut spel efter spel i alldeles för snabb takt, och det blev helt enkelt för mycket att hålla reda på. Alla delar heter nästan samma sak, och man måste vara raketforskare för att veta i vilken ordning dom skall spelas. Kanske spelar det ingen roll, jag vet som sagt inte. Inga poäng blev det i alla fall, och det förtjänade jag nog inte heller.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 6 p (-) | Fredrik: 8 p (-) | Jonas: 10 p (-) | Tompa: 4 p (-)

2 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Score=80 nu. Jag har gillat de tidigare spelen, särskilt ettan och tvåan (ja, ni läste rätt, ettan). Har bara slitit av plasten och ställt sigill-lådan till rätta i hyllan, men vad jag förstått är det mer av samma fast med lite nya finishing moves (som ser väldigt fräna ut), ett efterblivet Tower Defence-spel, mycket mer trovärdiga karaktärer, en hook-blade att leka runt med, Konstantinopel (som är en väldigt häftig stad) och ett crafting-system för bomber. Jag är taggad för att börja lönnmörda igen till jul. Metacritic kan ta sig.

  2. Andi

    Gillar verkligen denna tävling, tävla mer tack.

    Tycker som många att ettan var ok men tvåan riktigt jäkla bra. Bytte till mig Brotherhood på releasedagen men har det fortfarande inplastat. Verkade som en bra deal då men eftersom det är ospelat fortfarande blev det istället en jäkligt dålig sådan. Nåja, jag ska plasta av det en vacker dag när jag har massa tid över. Jag gillar att lönnmörda jag också. 🙂