Dead Island har varit under utveckling hur länge som helst. Skulle det någonsin komma ut eller hade det fastnat i utvecklingslimbo? Var det ett FPS eller ett RPG? Förvirringen var total. Men under våren släpptes en trailer som, i varje fall under en veckas tid, blev ett hett samtalsämne bland spelentusiaster. Inte för att den sa så mycket om spelets innehåll mer för att den var riktigt jävla bra. Helt plötsligt pratade alla om Dead Island igen. Men farhågorna var även de stora. Utvecklaren, Techland, låg bakom spel som Call of Juarez och Nail’d vilket inte direkt lovade något storslaget, något intressant kanske, men inte något storslaget. Och ungefär så blev det.

Det är inte ofta spelrecensenter avviker så extremt från varandra som i fallet Dead Island. Högsta betyget som publicerats av Metacritic är 92, det lägsta, 30. I vissa läger hyllas det för sitt kooperativa läge och sitt höga underhållningsvärde. Andra menar att det är så buggigt att det nästintill är ospelbart och att det helt enkelt är för enformigt. Man undrar nästan om det är samma spel som har testats. Men det är det förhoppningsvis. Dead Island landade tillslut på 71 i snitt och vi hade nog hoppats på lite högre. Trailern var ju verkligen helt underbar.

Daniel (gissat snitt 77): ”Det såg ju så lovande ut – sen kom Edge in med sin 30/100-recension och totalt sänkte snittet. Dumma Edge.”

Jonas (gissat snitt 82): ”Jag gissade 82. Dead Island till Xbox 360 (som Fredrik hittat på att vi skall ha som måttstock) har 71 i snitt. PC-versionen har 82 i snitt. Jag tycker jag åtminstone borde få ett tröstpoäng.”

Fredrik (gissat snitt 80): ”Trailers kan verkligen få mig att hoppas på spel. Enkla medel som intressant musikval och mystisk dramatik får mig ofta på fall. Så jag hoppades. Hoppades att Dead Island skulle bli fantastiskt. Skitsamma att utvecklaren egentligen inte har några tidigare bevis på storhet. Jag drog till med 80 som är min minimumgräns för att springa ut och köpa ett spel som jag tror passar min smak. Nu beskrivs mest Dead Island som en oslipad diamant. Så varför inte slipa mer då era as.”

Thomas (gissat snitt 79): ”Jahapp, nytt spel, nya ursäkter… måste säga att jag drogs med i Fredriks lilla hype och filmsnuttarna vi fick se innan lovade ju riktigt gott. Kanske borde vi betygsätta filmsnuttarna innnan spelsläppen istället!?”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 3 p (-) | Fredrik: 3 p (-) | Jonas: 3 p (-) | Tompa: 2 p (-)