Retron 5 marknadsförs som en allt-i-ett-produkt som ska få dina retrospel att se bra ut på en modern TV. Detta gör den genom emulering. Med slottar för Gameboy, NES, Famicom, Super Nintendo och Mega Drive försöker den täcka in de flesta populära format och den har även ingångar för originalkontroller så du slipper spela med någon slags halvdan tredjepartshistoria. Enkelt förklarat så stoppar du i en kassett i maskinen, spelet dumpas sedan i konsolens minne och sedan är det bara att spela. Med andra ord är det en emulator men som enbart fungerar ihop med originalkassetter.

Ok, ska sanningen fram är jag extremt kluven till den här ”konsolen”. Jag gillar inte emulatorer speciellt mycket utan föredrar att spela på mina originalkonsoler med mina originalspel. Jag har just nu cirka 20 enheter inkopplade i tre olika tv-apparater i mitt spelrum och spelsamlingen växter sakta men säkert. Så egentligen finns det inga som helst bra anledningar för mig att skaffa en Retron 5. Men skaffade en gjorde jag likväl. Rationella argument varför? Nja, inga direkt övertygande. Jag behövde en maskin för att lättare spela in NES/Famicom-spel för sidan och sedan hade jag läst att maskinen skulle fungera riktigt bra för att spela Gameboy Advance på en stor TV. Men mest var det en betydligt mer irrationell nyfikenhet som avgjorde köpet. Det snackas så mycket om konsolen att jag helt enkelt kände mig tvungen att testa den.

Efter att ha använt Retron 5 i ett par dagar nu är jag fortfarande lika kluven. Visst den fungerar för det mesta bra att spela på. Det är bekvämt att det nu går att spara i alla spel och bildkvalitén är faktiskt helt okej. Men det är som sagt en emulator och jag kommer fortfarande främst att spela på riktig hårvara. Saknar du dock en gammal CRT-TV och av någon anledning sitter och spela NES med kompsitkabel inkopplad i en platt-TV kanske det här är ett bättre alternativ. Speciellt om du faktiskt gillar att samla på gamla kassetter och inte gärna laddar ner spel från nätet. Men kom ihåg att det är en emulator även om den är iklädd konsolkläder. Här kommer en demonstration jag spelade in.