Det är dags att ta en paus i spelandet, i varje fall för en stunds intressant läsning. Vare sig du anser att spel faktiskt är kultur (uttrycks bäst med en klump i halsen och nära till tårar) eller bara tycker spel är fantastisk underhållning och viktig verklighetsflykt, är det kul att dyka djupare i sin favoritsysselsättning. Och med dyka djupare menar jag inte två timmars trailertittande på youtube utan äkta gammeldags folkbildning. Här kommer två av mina favoritböcker på ämnet tvspel.

The Ultimate History of Video Games – Boken är skriven a Steven Kent en amerikansk spelskribent som verkligen har koll på läget. Boken är precis det som titeln indikerar – en gedigen genomgång av spelhistorien både gällande hård- och mjukvara. Förordet är dessutom skrivet av den charmigt småtokiga Peter Molyneux. Finns för en billig penning på Amazon.

Masters of Doom – Skriven av David Kushner. Undertiteln till den här boken är ”How two guys created an empire and transformed pop culture” och det säger verkligen allt om männen bakom spelet Doom. Jag sträckläste boken i ett par svep och satt med öppen mun under stora delar. Vill du ha en inblick hur det var att jobba i spelbranschen på den tiden och hur det var att slå igenom – läs. Finns även den på Amazon för en ännu billigare penning.

Böckerna finns även i elektronisk variant om du är den typen. Trevlig läsning.