Vilken torka kan spelsajterna bjuda på ida… vänta, vad är det här?

Jag hade förberett mig på ett dagboksinlägg om att jag plöjer Far Cry 3 och samtidigt påbörjat Skyward Sword, men nu slipper jag det. Middle-Earth: Shadow of Mordor annonserades i höstas, och var väl lite småspännande i några timmar innan man glömt nyheten. Men när jag nu får se denna första trailer är jag faktiskt lite exalterad.

Jag vet vad ni förmodligen säger, och om ni säger det har ni helt rätt. Det finns en rad anledningar att vara skeptisk:

  • Det är (nästan) Lord of the Rings. De två actionspel i Tolkiens värld som gjordes under den gångna generationen, Conquest och War in the North, var som bäst mediokra.
  • Tekniskt är det för likt Assassin’s Creed
  • Det är Monolith Productions som ligger bakom, som inte har mycket erfarenhet av actionspel. Och även om de mot förmodan skulle lyckas så kvarstår faktum:
  • Det är inte i samma division om The Witcher 3: Wild Hunt.

Men alla dessa argument går att vända på:

  • Det är faktiskt Tolkiens värld vi pratar om, och om EA och Turbine kunde lyckas så kan banne mig…
  • Monolith Productions. De har för alltid min respekt efter F.E.A.R, som är ett fantastiskt spel. F.E.A.R 2 och Condemned-serien var knappast titlar att skämmas över de heller. Monolith och Mordor känns som en klockren kombo.
  • Ok, jag kommer inte på någon bra argument som har att göra med Assassin’s Creed, men utav videon framgår tydligt en rad intressanta mekaniker vi inte sett förut. Parallellerna kan absolut dras till klättringen i AC och även Arkham-seriens stridder, men man behöver inte alltid uppfinna nya hjul.
  • Christian Cantamessa står för manus, Cantamessa som bland annat agerade lead writer och lead designer för Red Dead Redemption

Vad som framför allt glädjer mig är hur man valde att visa upp spelet – genom att spela skiten, om än i klippt form. Det påminner mig om Far Cry 3 som hade en liknande visning på E3 2011. Far Cry 3 som förövrigt gjorde en *spoiler* favorit i repris av just F.E.A.R 2: Project Origins barnförbjudna slutsekvens. Jag håller på att plöja Far Cr… förlåt, det var ju inte nyhetstorka idag.

Något säger mig att detta nya Lord of the Rings som ju inte alls heter Lord of the Rings faktiskt kan vara något att kika på. Man verkar inte ha satsat stort på att göra det ultimata Middle Earth-spelet, utan väljer istället ett mer fokuserat äventyr i öst. Tyvärr är det ännu ett cross-gen-spel, så vi kan inte förvänta oss maxade PS4- och XB1-versioner. Middle-Earth: Shadow of Mordor väntas mot slutet av 2014, och släpps även till PC.