Å ena sidan: PS4 säljer som smör, försvann länge från lagerhyllorna fortare än Ryu hann säga hadouken och oberoende utvecklare hissar konsolen till skyarna.

Å andra sidan: Vad händer hos Naughty Dog? Vad är problemet hos Sony Santa Monica? Hur ska man leda SCEA efter att publikfavoriten Jack Tretton avgått? Var är alla exklusiva stortitlar vi drömt om?

Man kan enkelt konstatera att det går bra för Sony PlayStation, framförallt för deras nyaste familjemedlem PlayStation 4. Vita… tja, inte lika bra, men en gissning är att PS4 smakar mer än vad Vita kostar för Sony i nuläget. Men framtiden ser oroväckande ut. Kanske inte för aktieägarna – 7 miljoner PS4-ägare kommer bli fler, och de kommer köpa sina FIFA och CoD och Battlefield och Assassin’s Creed – men för oss som drömmer om nya möjligheter, världar att utforska, karaktärer att lära känna och system att exploatera. Sonys egna studios har haft stora problem under våren, och vändningen har inte kommit än. Om en dryg månad är det E3 igen och Sony behöver stilla vår oro och får oss att längta. Jag har en magkänsla att just E3 kommer innebära något speciellt för Sony i form av succé eller katastrof. Amen, såhär ungefär.

Succé: Man visar upp Uncharted 4 i öppen värld med fritt skattsökande parallellt med en intressant plot.

KatastrofUncharted 4 är mer Uncharted med bättre grafik, gameplay har inte utvecklats. Bara trailer, ingen live-demo.

Succe: The Order 1886 och Driveclub spelas live på scénen, har utvecklats sedan tidigare visningar och får releasedatum.

Katastrof: The Order 1886 får enbart en trailer och Driveclub utelämnas.

Succe: Originella titlar från Media Molecule och Sony Santa Monica debuterar och känns helt nya och fräscha.

Katastrof: Media Molecule och Santa Monica uteblir.

Succe: Man fortsätter visa Final Fantasy XV och Kingdom Hearts III. XV får releasedatum för 2014 och KHIII för Q1-Q2 2015.

Katastrof: Square är inte på Sonys scén.

Succe: Deep Down är skithäftigt.

Katastrof: Deep Down är megalamt.

Dundersuccé: The Last Guardian återintroduceras till PS4. Det är precis så magiskt vi alla drömt om.

…men förmodligen: så kommer aldrig den drömmen bli sann. Och den tanken sårar mig djupt.