Eftersom jag skulle ut på en liten resa var det naturligt att det första spelet som skulle dammas av var till en bärbar enhet. Som i sin tur även den behövde dammas av. Valet landande på Castlevania Harmony of Dissonance till Game Boy Advance. Efter att senast ha spelat Persona 4 Golden på en bärbar konsol kan jag lugnt konstatera att GBA har en väldigt liten skärm. Men sådant ska man inte klaga på, det är bara att kisa och köra.

Harmony of Dissonance är ett spel som beskrivs som en så kallad spirituell uppföljare till Symphony of the Night. Spelet har samtliga ingredienser av ett Metroidvania-spel. En karta att utforska och objekt/färdigheter som hittas för att ta sig förbi platser man tidigare stått stirrandes vid. Och precis som sig bör för ett Castlevania-spel gäller det att piska sig fram genom slottets alla rum, för att (antar jag) till slut göra upp med den mest envisa greven någonsin – Dracula.

När jag skriver den här texten har jag lyckats fått ihop några timmars speltid, runt 4-5. Jag kontrollerar Juste Belmont (släkt med allas vår Simon) och försöker febrilt att ta mig igenom slottets olika rum. Jag vill inte beskriva spelet som tokigt svårt, men ibland kör jag fast och får snällt starta från föregående savepoint. Under mitt äventyr hittar jag en massa utrustning för att uppgradera min karaktär och olika spell books som gör mina specialattacker… ännu mer speciella. Det är ärligt talat lite svårt att hålla koll på all utrustning och det är inte givet vilka de bästa kombinationerna av prylar är. Med tiden blir det säkert enklare att förstå.

För att vara ett Castlevania-spel (en serie jag gillar skarpt) tycker jag Harmony of Dissonance håller hög klass, även om jag önskade jag spelade på en större särm. Speciellt kartan är svår att tyda och jag springer fel både en och två gånger vilket alltid resulterar i interna könsord. Men allt annat är riktigt bra. Musiken, stilen och kontrollen. Storyn är inte så mycket att tala om, precis som i de flesta spelen i den här serien.

Jag kommer helt klart fortsätta att spela Castlevania Harmony of Dissonance och jag rekommenderar det till alla som vill spela lite bärbar Castlevania. Har du en gameboy-player till din Gamecube och en bra kontroller till den, kanske det är ett bättre alternativ. Speciellt om du som jag börjar bli lite till åren och skulle behöva ett förstorningsglas för att se alla passager på kartan. Det finns även att ladda ner till Wii U för den mer moderna spelaren. Betyg: 4/5.

För ordningens skull följer här listan över mina system med avdammade spels titel intill varje enhet:

Stationärt:
Sega Master System/Sega Mark III
Sega Mega Drive
Sega Mega CD
Sega Saturn
Sega Dreamcast
NES/Famicom
Super Nintendo/Super Famicom
Nintendo Gamecube
Wii
Wii U
Playstation
Playstation 2
Playstation 3
Playstation 4
Xbox
Xbox 360
Xbox One
PC Engine
Bärbart:
Gameboy
Gameboy Advance (Castlevania Harmony of Dissonance)
Nintendo DS
Nintendo 3DS
PSP
PS Vita