Det här må vara något av ett märkligt spel att inkludera i avdammat. Men i mitt huvud kan det fungera. Day of the Tentacle Remastered släpptes ganska nyligen till bland annat Playstation 4 och jag köpte det ännu mer nyligen, i det avseendet fungerar det absolut inte. Men jag köpte det även när det släpptes och jag minns ärligt talat inte om jag klarade det då, tror inte det. Därför kan vi se detta som ett gigantiskt avdammande, flera lager. Hur som helst.

Jag har varma minnen av den gamla Lucas Arts-eran. Även om jag kanske spelade fler äventyr från Sierra går det inte att stå emot charmen från titlar som Zak McKracken, Monkey Island och föregångaren till Day of the Tentacle – Maniac Mansion. Jag tog därför chansen att få återuppleva en gammal klassiker när Double Fine släppte den remastrade utgåvan av Day of the Tentacle och jag njöt nästan av varje sekund när jag den här gången helt spelade igenom hela spelet.

Under spelets gång kontrollerar man tre karaktärer som på grund av sjabbel i ett labb hamnar i tre olika tidsperioder. Bernard stannar kvar i nutid, Hoagie landar 200 år tillbaka i tiden och Laverne 200 år in i framtiden. Deras gemensamma syfte är dock att stoppa Purple Tentacle från att dominera världen. Jag tänker inte nämna mer än så om storyn, för den måste upptäckas på egen hand.

Grunden i de många klassiska äventyr av peka-klicka-modell är så klart pusselmomenten, gärna i kombination med en underhållande story. Pusslen ska vara fyndiga, välbalanserade och ibland få en att skaka på huvudet, med ett leende på läpparna, över hur utvecklarna har tänkt. Day of the Tentacle träffar helt rätt på samtliga punkter. Till en början var jag förvånad över hur mycket som faktiskt kom tillbaka till mig. Den första timmen i spelet satt i ryggraden men senare under spelets gång fick jag anstränga mig rejält för att lösa vissa pussel. Och det fanns ingen som höll mig i handen när jag gång på gång gjorde bort mig. Ett klassiskt äventyr helt enkelt.

Förutom små frustrationsmoment med kontrollen, som bland annat uppstod när jag skulle jaga fatt i ett par komiska löständer, finns det väldigt få saker att klaga på. Humorn är fantastisk och syns tydligt i de olika konversationsvalen och i pusslen. Behöver man vinäger är det såklart givet att man ska hitta en flaska vin och lägga den i en tidskapsel för att sedan öppna den i framtiden. Eller att man ska frysa ner en hamster i en isbox, för att sedan tina upp den i mikron 200 år senare. Den upptinade hamstern är dock blöt och ledsen vilket såklart kräver en tröja som har legat 200 år i torktumlaren och nu är varm och gosig och dessutom passar perfekt till en hamster. På den nivån är det. Väldigt fiffigt och väldigt roligt.

När jag såg slutsekvensen spelas upp kände jag mig väldigt nöjd. Nöjd över att ha klurat ut en del jobbiga pussel. Nöjd över att jag inte glömt bort allt som hände för cirka 25 år sedan. Nöjd med att spela äventyrsspel av det här slaget på ett tag. Men dyker någon annan klassiker upp i framtiden som jag känner lika varmt inför, kommer jag inte tveka över att ta tag i den också. Någon borde ta och fräscha upp Police Quest 2, jag är väldigt nyfiken på hur det skulle stå sig i dag. Betyg 5/5.

För ordningens skull följer här listan över mina system med avdammade spels titel intill varje enhet:
Stationärt:
Sega Master System/Sega Mark III
Sega Mega Drive
Sega Mega CD
Sega Saturn
Sega Dreamcast
NES/Famicom
Super Nintendo/Super Famicom
Nintendo Gamecube
Wii
Wii U
Playstation
Playstation 2
Playstation 3
Playstation 4 (Day of the Tentacle)
Xbox
Xbox 360
Xbox One
PC Engine
Bärbart:
Gameboy
Gameboy Advance (Castlevania Harmony of Dissonance)
Nintendo DS
Nintendo 3DS
PSP
PS Vita