Jag har tjatat ett tag nu om hur jag har bantat ner min spelsamling. Samtliga spel fick sig en ordentlig översyn och målet blev att ha ungefär 30 spel till varje konsol. I vissa fall kommer det målet inte att lyckas, och det är helt ok. Xbox 360 är ett exempel där jag just nu äger runt 100 titlar, det beror delvis på att jag hade över 300 spel innan jag började att rensa ut, men också för att en del är så kallade ”promotional copies” som jag har fått för att recensera och dessa ska inte ut på marknaden.

Ett annat exempel är Wii där jag undrar om jag någonsin hade över 30 spel, kanske i närheten men i dagsläget har jag bara 10 spel kvar och även om det säkert finns intressanta spel jag har missat kommer nog samlingen att stanna på just 10 under en lång tid framöver. Här kommer mina spel till Wii.

Wii Sports & Wii Sports Resort

Det såldes extremt många Wii-konsoler, strax över 100 miljoner om vi får tro internet. Frågan är om inte många konsumenter nöjde sig med att enbart spela Wii Sports och kanske något spel till. Det är inte så konstigt med tanke på att både Wii Sports och dess uppföljare Wii Sports Resort (som kom med Wii Motion Plus) verkligen demonstrerade hur kontrollen till Wii var tänkt att användas (eller i varje fall kunde användas). Båda spelen håller fortfarande som roliga partyspel och så länge jag har kvar mitt Wii eller Wii U får dessa snällt stå kvar i hyllan.

Mario Kart Wii & Super Mario All-Stars

Här har vi två exempel på spel som jag egentligen inte har någon anledning att ha kvar, men som jag samtidigt har svårt att slita mig ifrån. Vad gäller Mario Kart Wii handlar det om att det inte i närheten är min favorit i serien. Spelar jag Mario Kart idag blir det mest Double Dash till Gamecube eller Mario Kart 8 till Wii U, möjligtvis några varv på Super Nintendot ibland. Men det får vara kvar om jag någon gång står utan andra möjligheter att spel Mario Kart tillsammans med vänner och familj. Super Mario All-Stars är en helt annan femma, det är helt enkelt en samling med fantastiska spel som jag självklart hellre spelar till Super Nintendo men som det skulle kännas nästintill brottsligt att göra sig av med.

New Super Mario Bros. & Punch-Out!!

Även om jag efter ett tag tröttnade lite på Nintendos försök att göra klassiska 2D-Mario relevant för nya konsoler måste jag erkänna att första New Super Mario Bros. var riktigt jäkla bra, jag har spelat igenom det ett par gånger vid det här laget och kommer säkert att vilja göra det igen, så det åker ingenstans. Punch-Out lämnar inte samlingen av den enkla anledningen att det är en riktig topptitel. Jag var ordentligt skeptisk till ett nytt Punch-Out men Next Level Games levererade och 2009 fick vi ännu en lysande del till en av mina favoritserier i spelvärlden.

Animal Crossing: Let’s go to the City & Beat the Beat: Rhythm Paradise

Jag har spelat alla Animal Crossing-spel (förutom det japan-exklusiva originalet till N64). Även om Wii-releasen inte är den starkaste delen i serien har jag lagt på tok för många timmar i spelet för att skiljas från det. Det går bara inte. Ett spel som däremot är en given del i min nuvarande spelrotation är Beat the Beat: Rhythm Paradise. Jag går igång på rytmspel överlag och Beat the Beat är ett strålande sådant. Det är utmanande, lite tokigt japanskt och ordentligt beroendeframkallande. Nog sagt om den saken.

Super Mario Galaxy 1 & 2

Vad ska jag säga här, det behövs inte direkt något försvarstal för Super Mario Galaxy 1 & 2. Båda tillhör mina absoluta favoriter till Wii och är enligt mig två av de bästa 3D-plattformsspel som existerar. Nintendos Tokyo-team har get oss så många underbara spelupplevelser och det faktum att de även utvecklar kommande Super Mario Odyssey gör mig helt säker på att jag en dag kommer att köpa Nintendo Switch. Även om det betyder att jag om några år konstaterar att jag bara har 10 spel till den konsolen också.

Som sagt, det finns säkerligen en hel del andra bra spel till Wii. Men det här är spelen som betyder extra mycket för mig. Spelen jag gjort mig av med har också varit roliga men eftersom jag aldrig skulle hitta tiden att återvända till dem förtjänade spelen ett bättre hem. Tiden att samla för samlandets skull är (för tillfället) över för min del.