Under den senaste tiden har jag gått runt och tänkt på shooters/shmups i olika former. Det började egentligen med att jag laddade ner Neo-Geo-klassikern Pulstar till PS4 och blev som besatt. Anledningen till min besatthet var att jag inte lyckats nå upp till de 200000 poäng som krävdes för en trophy och att det är den första och enklastes poäng-trophy som går att få. Mitt High Score står nu på 186890 och jag tänker fan inte ge upp innan jag har nått 200k. Hela den här upplevelsen satte fingret på ett större problem jag personligen har med just shooters.

Jag har en shmup-samling med bra titlar till olika format så som Mega Drive, Super Nintendo, PC Engine och Sega Saturn men problemet är att jag inte är speciellt bra på något av dem. Samtidigt är det några av mina absoluta favoritspel. En ganska frustrerande kombination om jag ska vara helt ärlig. Detta resulterar i att jag spelar spel X under en period, har kul och blir förbannad i lika stora doser, vilket innebär att jag aldrig lär mig hur spelet verkligen fungerar. Istället springer jag snabbt vidare till något annat spel. Jag vill råda bot på det här beteendet.

Målet är inte att bli fantastisk, det tåget har redan åkt, utan att sluta vara dålig. För det krävs framförallt mer tålamod, bättre inlärning av specifika titlar och att faktiskt ge varje spel (och mig själv) en ärlig chans. Jag har läst på lite (hängt på Racketboy) och bestämt mig för ett gäng (som såklart kan förändras) shooters som jag tror kan vara bra att inleda med. Min förhoppning är att det jag lär mig i de lite enklare spelen kommer att hjälpa mig när de svårare dyker upp.

Det givna kravet för att få vara med på listan (förutom min grundliga research…) är att jag äger spelet i fråga, så om någon vettig titel saknas så beror det på att jag saknar den också. I varje del tänker jag skriva lite om spelet/spelen och om jag utvecklats något. Jag tänkte först döpa den här artikeln till – ett medelålders försök att bli bra på shooters – men det kändes lite för deprimerande, dock är det vad det här experimentet egentligen handlar om. Här kommer en bild på möjliga kandidater, kommer även titta till PS Store för andra. Daniel har också lovat dyka upp ibland och sätta lite press på mig i jakten på High Scores. Set stunners on easy.

Tänkbara motståndare