Vi som prenumererar på Xbox Live och Playstation Plus har vant oss vid att få spel utan extra kostnad varje månad. Backloggen växer vare sig man vill eller inte och det kan vara svårt att prioritera. Jag har själv båda tjänsterna sedan många år tillbaka och är numera betydligt mer noggrann med mina val innan jag trycker på nedladdningsknappen.

Bara för att göra det ännu mer komplicerat med alla val har jag även börjat prenumerera på Xbox Game Pass. Tjänsten blev lite för bra helt enkelt. Nu är det bara acceptera att jag helt tappat kontrollen över min backlogg.

I den här artikelserien kommer jag lyfta fram guldkornen men också chansa en hel del och se vart det tar mig. Jag vill prova nya spel, spel jag aldrig hört talas om, spel med roliga namn eller spel jag kanske aldrig lagt en krona på om det inte vore för att de är ”gratis” nu. Jag är nyfiken på vad jag kommer upptäcka. Den här gången har jag valt att lyfta fram det omtalade Abzû och Casey Powell Lacrosse 16 – sportspelet jag inte visste fanns.

Guldkornet: Abzû

Abzû är en titel jag haft ögonen på ett bra tag och därför blev jag riktigt glad när det släpptes på Game Pass. Abzû är ett undervattensäventyr där Art Directorn från hyllade Journey stått bakom ritbordet. De vackra undervattensmiljöerna och havsvarelserna står hela tiden i centrum och ditt enda uppdrag är att upptäcka så många nya arter som möjligt. Att simma runt under vattnet blir aldrig långtråkigt trots avsaknad av tydliga mål eller någon speciell handling.

För mig blir det en välkommen paus bland levlande, loot-lådor och stora explosioner. Här får jag koppla av och bara njuta av atmosfären för en stund. Ibland kan jag få ångest av att påbörja ett nytt spel när jag vet att slutet är hundratals timmar bort. Det är skönt att veta redan på förhand att jag kan både påbörja och avsluta Abzû på en kväll eller två. Är du dessutom ett fan av Flower och Journey kan jag inte annat än rekommendera en genomspelning.

Omdöme: Alla borde spela
Finns på: Xbox Game Pass

Chansningen: Casey Powell Lacrosse 16

Jag kikade in under Game Pass-fliken och stannade nyfiket upp på Casey Powell Lacrosse 16. Vem är Casey Powell och finns det Lacrosse-spel? Frågorna är många. Att köpa ett Lacrosse-spel skulle aldrig komma på tanken, men nu kände jag direkt att jag måste prova. Jag vet i princip ingenting om sporten, men jag har en bild på förhand av att det är en mashup av innebandy, fotboll och handboll.

Jag blir genast genuint nyfiken på vilka regler som gäller, men orkar inte läsa på. Därför gör jag mig själv en tjänst och ställer ner svårighetsgraden och kastar mig rätt in en match. Jag ombeds välja mitt favoritlag och jag går efter två parametrar; hög ranking och bra lagnamn. Cleevland Cats verkar lämpliga. Trots obefintliga kunskaper om regler och taktik hittar jag ganska snart hyfsat flyt i passningsspelet och lyckas till och med göra flera mål. Min Lacrosse-premiär slutar med storartad seger och jag blir till och med lite imponerad av själv.

Jag väljer att starta upp en säsong med Cleevland Cats och spelar 6-7 matcher innan jag börjar tröttna. Jag hade inte förväntat mig allt för mycket av Casey Powell Lacrosse 16 men det var helt klart ett roligt experiment. Jag vet lite mer om sporten och det var kul att prova något nytt. Med det sagt så kommer jag ändå hålla mig till fotbollsspelen när det ska sportas digitalt.

Omdöme: Om du gillar genren
Finns på: Xbox Game Pass

Omdömen: Alla borde spela, Om du gillar genren, Slöseri med tid

Fotnot: Xbox Game Pass är en prenumerationstjänst med över 100 titlar att välja mellan och kan närmast liknas med Netflix. Tjänsten kostar 99 kr/månad och nya spel läggs till och tas bort löpande varje månad. Playstation Plus kostar ca 500 kr/år och krävs för att spela online men man får också två PS4-spel varje månad. Här byts dock titlarna ut helt varje månad och du måste själv aktivt lägga till dem i ditt bibliotek. Xbox Live Gold fungerar på liknande sätt men med skillnaden att du äger spelen även om du skulle avsluta tjänsten.