Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 361-363: Det bärbara kriget trappas upp i Japan

Det nya året lurar runt hörnet och det börjar bli dags för Tvspelsdagboken att summera 2011. Några sista finputsningar på vår artikel kvarstår, men i helgen lovar vi att du kommer kunna läsa om allt vi tyckt varit extra anmärkningsvärt under det gångna spelåret. I övrigt då, tja… en otacksammare dag att få ta dagboksinlägget på än 29 december är nog svår att hitta. Det dräller inte direkt in spelnyheter.

Vi får lyfta vår blick mot öst för ett ögonblick och titta på försäljningen i Japan. PlayStation Vita släpptes ju där borta för två veckor sedan och öppnade starkt med dryga 300.000 sålda exemplar första veckan. Här om dagen ramlade dock nya siffror in från senaste veckan (via Media Create), och det blev inte riktigt lika muntert för Sony denna gång. 72.000 enheter under den andra veckan sjönk försäljningen till, något som kan jämföras med Nintendo 3DS som samma vecka sålde nära en halv miljon exemplar. Imponerande. 3DS har tack vare prissäkningen och titlar som Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 och Monster Hunter tagit rejäl fart där borta. Förhoppningsvis kommer detta innebära att fler spelutvecklare vågar satsa på konsolen i framtiden. Tittar man på PlayStation Vita och dess spel i dagsläget är det kanske en katalog som förmodligen kommer fungera lite bättre här i väst, men om jag inte missminner mig är det ett Monster Hunter på väg till Sonys bärbara konsol också. Detta kommer garanterat bli en kamp värd att följa under 2012.

1 kommentar

  1. Pelle Duveblad

    Jag tycker att det ska bli intressant och se huruvida Call of Duty på Vita kommer locka folk att köpa konsolen. Call of Duty’s succé och portabla konsolers flopp känns lika självklara, men nu motsäger de snart varandra.