Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 574-576: Ge mig Burnout & Need for Speed tack! (& Veckans fynd)

Need for Speed är en serie som hängt med ända sedan början av 90-talet. De första två delarna fick bra kritik vill jag minnas men det var inte först när del tre släpptes som jag verkligen blev fast. Aldrig tidigare hade ett bilspel varit så underhållande och det blev säkert 10-15 timmar bara med demot innan jag till slut fick spelet i present. Det är fortfarande det i särklass bästa spelet som gjorts i serien enligt mig och man har sedan dess aldrig riktigt lyckas nå upp till samma nivå igen.

År 2010 fick Burnout-utvecklarna Criterion chansen att reboota serien i och med deras Need for Speed: Hot Pursuiut där man gick tillbaka till rötterna och också lyckades väldigt bra med slutprodukten. Trots att Most Wanted var ett releasespel till Xbox 360 2005 låter EA nu Criterion göra en nytolkning av spelet, då det får exakt samma namn som för sju år sedan. Själv är jag lite kluven till att man göra på detta sätt, speciellt efter att ha sett den senaste filmen från spelet. De känns som att håller på att snickra ihop ett slags ”Need for Burnout”. Varför kan de inte satsa på båda varumärkena, nischa dem tydligare och låta serierna leva parallellt med varandra istället? En uppföljare på Burnout Paradise och en på Hotpursiut från 2010 – det hade blivit perfekt i mina ögon. Istället för att bli intresserad av det nya spelet blev jag påmind om att jag måste ge mer tid till Criterions första NFS-spel.

Veckans fynd blir av naturliga skäl en väldans massa Need for Speed-spel som går att fynda här.

3 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Black Box har inte lyckats hålla varumärket Need for Speed så starkt som i förra generationen. Det började gå något utför med Carbon och det har pendlat mellan ”Okej” (The Run) och ”Katastrof” (World) sedan dess (kom ihåg att Shift-serien är annan utvecklare). Criterion Games gör fantastiska bilspel, vare sig det står ”Burnout” eller ”Need for Speed” på dem. Däremot är det senare varumärket äldre, större och, mycket tack vare Hot Pursuit, starkare. Jag tror att EA känner sig tvungna att sätta sin bästa racing-studio på deras bästa racing-varumärke samt inte anser sig ha råd att lämna serien helt i Black Box händer. Det är så jag skulle tänkt.

  2. Pelle Duveblad

    Öh, hur har ni tänkt med dagnumreringen?

  3. Daniel

    Blev nåt hjärnsläpp där tydligen. 🙂