Nu när både Microsoft och Sony har presenterat (mer eller mindre oklart) sina nya maskiner har spekulationerna kring vart tvspelsbranschen är på väg exploderat. Sony tycks fokusera på själva spelen och utvecklarna på bred front, inte speciellt konstigt med tanke på hur krånglig trean sas vara att utveckla till. Att underlätta för mindre oberoende utvecklare och se till så att de stora utvecklarna inte håller sig borta på grund av knepig hårdvara är ledorden. Microsoft valde att kasta ut det stora nätet i ett försök att fånga in så stora målgrupper som möjligt. Det räcker inte att bara vara en spelmaskin tycks vara mottot för Xbox One.

Att de två giganterna nu ska gå in julhandelsduell kommer att ställa allt på sin spets och årets E3 kommer att ha en enorm betydelse för företagen. Speciellt när det gäller att faktiskt fånga spelarna. I slutändan är det spelen som avgör, i varje fall för min del.

I skuggan av allt detta står Nintendo. Med en bärbar konsol som klarar sig okej och en stationär dito som säljer dåligt. Det är lätt att titta på Nintendo och skratta åt deras förvirrande marknadsföring, brist på tredjepartsstöd och deras ovilja att inte riktigt ta klivet in i nästa generation. Men frågan är om inte Nintendos problematik snarare är ett tecken på att marknaden har förändrats på ett grundläggande sätt, snarare är oordning inom företaget. Om de stora massorna, som glatt hoppade på tåget när Wii släpptes, nu sitter med sina smarta telefoner och spelar, är nog steget till att köpa en ny konsol för några tusenlappar svårklivet. Och med tanke på hur mediekonsumtion överlag har utvecklats lär det inte räcka med möjligheten att titta på TV genom konsolen för att locka de stora massorna. De har redan sidan Apple TV:s och liknande för att täcka deras smarta TV-behov. Eller smarta TV-apparater för den delen.

Jag tror verkligen att det är spelen och en flexibel spelmarknad som blir avgörande den här generationen. Mindre utvecklare med billigare och nyskapande spel. Stora utvecklare med bombastiska och förhoppningsvis något nyskapande spelupplevelser. Alla måste få plats på marknaden och det måste vara enkelt att komma åt dessa spelupplevelser. Online eller offline. Alla käppar som Sony, Microsoft eller Nintendo sätter i hjulen för konsumenterna kommer att avskräcka en stor del av möjliga köpare. Men vad vet jag, det är säkert mer lockande att styra konsolen med händerna än att spela bra spel.

Nu över till veckans fynd som faktiskt är hårdvara. Wii U har nu börjat krypa ner i pris och med handen på hjärtat vet jag inte om det går att rekommendera ett köp i dagsläget. Det finns få spel till konsolen och inget är ett supergivet köp. Men jag föll för trycket och har haft riktigt roligt med Super Mario, så varför inte. Missade du att köpa ett Wii när det begav sig finns det såklart ytterligare en anledning till att blicka mot Wii U som är fullt bakåtkompatibel. Sen lär det dyka upp ett nytt Zelda förr eller senare.