Möjligheten att ge ut spel digitalt med enkla medel och intresset av retrospelare att finansiera specialutgåvor till sina gamla konsoler gör att det finns en marknad för spelutvecklare att göra nya spännande titlar till alla våra favoritkonsoler. Detta håller liv i de gamla enheterna och det är alltid spännande att se hur långt det går att pressa 30 år gammal teknik. I den här delen av listat kommer fokus ligga på nyare, nya och eventuellt kommande spel till Sega Mega Drive.

Den senaste tiden har jag spelat en hel del Xeno Crisis, ett spel som släpptes för ett par år sedan till en rad olika plattformar, däribland Sega Mega Drive. När jag spelade det började jag fundera över vilka andra nya spel som kommit till gamla konsoler. En stunds efterforskning senare lyckades jag hitta ett gäng. Här kommer en handfull titlar som finns att spela nu, eller i vissa fall antagligen snart.

Ultracore

Svenska Digital Illusions (numera DICE) utvecklade spelet Hardcore i början på 90-talet. Tanken var att det skulle släppas till både Amiga och Mega Drive men planen gick i stöpet då utgivaren Psygnosis valde att lägga ner projektet. Som tur är plockades det upp igen och släpptes som ett förinstallerat spel på Analogues Mega Sg-konsol (en FPGA-baserad Mega Drive-klon) 2019. Som också tur är blev det senare även tillgängligt för de utan en sådan maskin och går nu att spela på original-hårdvara. Som spel är det väl inte fantastiskt, men ett helt klart stabilt action-spel där du springer och hoppar omkring samtidigt som du skjuter en hel massa fiender. Världen är inte linjär utan påminner ganska mycket om spel som Turrican där du kan utforska olika vägar för att hitta hemliga dörrar och liknande. Väl värt din tid, i varje fall om du gillar genren.

Xeno Crisis

Nu till spelet som fick mig att skriva den här artikeln. Xeno Crisis är ett helt nyutvecklat spel som även det släpptes 2019. Inspirationen är helt klart spel som Robotron och Smash TV vilket betyder att du rum efter rum ska skjuta din väg framåt, tills en boss av något slag dyker upp. Det finns massvis med underhållande vapen, galna fiender och även om svårighetsgraden är riktigt hög är det så pass bra att du utan problem fortsätter att gnaga din väg fram. Jag har bara spelat det på Mega Drive men om du föredrar finns det även till Neo Geo och Dreamcast såväl som moderna plattformar. Xeno Crisis är en riktig guldklimp.

Eyra the Crow Maiden (demo)

Tredje spelet ut är Eyra the Crow Maiden som såg väldigt spännande ut på de bilder jag hade sett av spelet. Spelet ska ha släppts i Mars i år men när jag surfar runt efter en komplett version blir jag mest förvirrad. Videon som ligger uppe där spelet går att köpa är på en ”early build” vilket känns märkligt. Hur som helst känns demon jag spelade ganska medioker. Du axlar rollen som Eyra som med hjälp av sin kråka hoppar upp och ner på plattformar och hugger ner en del fiender på vägen. Du ska också rädda en del juckande snubbar på din resa som med ett ”thank you” direkt hämtat från Metal Slug, vänder sig om och fortsätter jucka i takt med musiken. Ingen jävla aning om vad som pågår där. Kontrollen känns lite klumpig och variationen på det jag får testa lämnar en hel del att önska. Oavsett om detta är släppt eller inte, rekommenderar jag att du testar demon innan du hoppar på tåget.

The Curse of Illmore Bay (demo)

Second Dimension som ligger bakom spelet ovan har även gett ut The Curse of Illmore Bay som av allt att döma faktiskt kom ut ganska nyligen. Det här spelet har en hel del gemensamt med Eyra, det är också en plattformare med liknande kontroll-schema. Men Illmore Bay kommer med en betydligt större dos av charm vilket räcker ganska långt. Detta är någon slags skräck-historia, fast på Goonies-nivå. Du är en lite unge som springer runt och plockar upp spöklika nallebjörnar samtidigt som du kan slå och sparka ner ondsinta djävlar, fåglar och andra fiender. Tänk, barn löser mörka mysterier i den amerikanska förorten så får du en känsla av temat i Illmore Bay. Det här ett spel jag definitivt kommer att ta en närmare titt på till skillnad från Eyra.

ASAP PLZ: Retro Office Game

Sist ut är ASAP PLZ. Saknar du livet på kontoret är det här tydligen något för dig. Spelet är utvecklat av Yrs Truly och Good Practice och är helt gratis att ladda ner, eller så kan du beställa det i fysisk form (i varje fall förbeställa). ASAP PLZ påminner om Wario Ware Inc. till Gameboy Advance och du ska under stressade förhållande utföra små uppdrag på kontoret som att koppla in din dator till en projektor eller svara på chefens aggressiva sms. ASAP PLZ är löjligt roligt, jag kan inte släppa kontrollen utan vill upptäcka vilket nästa tokiga minispel är, eller snare vilken idiotiskt uppgift jag nu måste genomföra på kontoret. Precis som Wario Ware Inc. måste det upplevas för att verkligen förstå storheten i det. Nu hoppas jag bara att det släpps i en mer rejäl utgåva med större variation på minispelen. Spela ASAP PLZ…ASAP.