Välkommen till Operation Shmup där planen är att rangordna så många shoot ’em ups jag bara orkar. Placering i listan avgörs helt och hållet av hur roligt jag tycker spelet är idag, inte om det på något sätt är historiskt viktigt eller om det var imponerande för sin tid. Jag är definitivt ingen expert i genren men ett stort fan. Här kommer spel nummer 6: Star Parodier till PC Engine CD.

Det har blivit väldigt mycket PC Engine CD den senaste tiden och därför kommer spel nummer sex i operation shmup även från den plattformen. Star Parodier är en lättsam och gullig shooter och en parodi på konsolens Star Soldier-serie. Det är utvecklat av Kaneko, som ligger bakom en massa kvalitets-shooters till en rad olika konsoler. Spelet släpptes exklusivt i Japan 1992 och det skulle dröja till 2008 innan det fick en release i väst på Wii Virtual Console. Var kan då Star Parodier tänkas hamna i listan?

Utvärderingen

Vi behöver fastställa en sak först – Star Parodier är verkligen riktat till nybörjare av genren. Eller möjligtvis till yngre spelare. Det är extremt enkelt att komma in i, extraliven duggar tätt och hela spelets atmosfär skriker gullig charm. Du kan välja mellan tre olika karaktärer (skepp), den första är Bomberman, den andra skeppet Ceaser (eller Paro-Ceaser) från Star Soldier och den sista är en tvättäkta PC Engine-konsol. Så redan vid start förstår man att spelet har en lättsam ton. Men till skillnad från Gradius-parodin Parodius följer även svårighetsgraden den lättsamma tonen. 

Det faktum att Star Parodier är enkelt betyder absolut inte att det är dåligt, men jag tappade mitt första liv på nivå 4 och vägen dit var för en amatör som jag väldigt enkel. Så räkna inte med alltför mycket motstånd om du har en del vana av genren, då kommer du hit enbart på grund av charmen. Men för oss som inte är de bästa på shooters är det ett bra övningstillfälle. 

Rent tekniskt håller Star Parodier rakt igenom. Det flyter på bra, miljöerna och fienderna är varierande och de gulliga detaljerna i spelet lyfter atmosfären. På bana fyra som är en is- och snöbana är slutbossen en upprörd snögubbe som kastar snöbollar på en, även om jag fick koncentrera mig något för att ducka dem log jag genom hela striden. 

Annars är det som shooters är mest, olika färgade power-ups ger olika typer av vapen, ju fler av samma färg du plockar upp desto starkare blir vapnet. Blir du träffad av fiende-skott så tappar du power-ups och står de på noll så dör du. Du kan också plocka upp bomber, extraliv och annat som gör spelet lätt att ta sig an. Och det råder ingen brist på den varan. Star Parodier lever på sin utstrålning och sin humor, det är som sagt ett bra övningstillfälle, men även jag tycker det blir lite väl enkelt ibland. 

Samtliga spel rangordnade

  1. UN Squadron (Super Nintendo)
  2. Gate of Thunder (PC Engine CD)
  3. Super Star Soldier (TG16/PCE)
  4. Android Assault: The Revenge of Bari-Arm (Sega CD)
  5. Aero Fighters 2 (Neo Geo)
  6. Star Parodier (PC Engine CD)