Tre månader senare. Lee och Mark, ett nytt ansikte som kommit in i gruppen efter att ha haft mat att erbjuda, är ute och letar efter föda. En bössa har de med sig tänkt att skjuta djur med, men den får användas till lite traditionellt Zombie-avlivande istället. Mark och Lee hittar en skrikande främling i en rävsax, eller är det en björnsax? Sagda pys med sina två polare börjar svamla om huruvida det var Mark och Lee som raidade deras camp eller om de faktiskt kan vara till hjälp. Walkers (det blir för fånigt att översätta det ordet) börjar dyka upp och Lee får i uppdrag att rädda den klistersatte. Saxen har till råga på allt meckats med, och går inte att öppna på traditionellt vis. I vanlig ordning tar Lee liten notis om att han har bråttom och försöker med yxan peta lite på den tjocka kedjan på marken. Samtidigt misslyckas den nyss anlände Kenny med att träffa en enda zombie, trots kikarsikte. Det slutar med att Lee hugger av benet ovanför saxens grepp, men tyvärr är den räddades vän mer enfaldig än vad hans kompis är enbent. Han står som ett fån när walkers går emot honom, backar på en sten, ramlar och blir lunch. Seriöst, hur kan han vara en sämre överlevare än sin kompis som just fått benet avhugget? Tre nya ben till motellet alltså, vilket Lilly förstås blir förbannad över. Hon låter till och med Lee dela ut dagens matranson, som för att statuera exempel på att det inte räcker. Just another day in the zombie apocalypse.

Efter att ha delat ut maten till de yngsta i kollektivet – Clementine, Duck, den enbentas ännu icke zombieätne kompis samt Carley – går Lee för att hjälpa Larry och Mark med att bygga upp staketet. De behöver Lees yxa, och Lee ger den till Mark till Larrys fortsatta förtret. Maktkampen mellan Kenny å ena sidan och Larry och Lilly å den andra blir alltmer tydlig, men Lee försöker undvika att välja sida. Istället hjälper han Katjaa som vårdar den saxade nykomlingen, då patienten plötsligt hoppar upp som… *trumvirvel*… en zombie! Lee lyckas slå ifrån sig och Carley gör med sin pistol vad hon gör bäst. Alla vänder sina blickar mot den enda överlevaren från trion av främlingar, ingen av vilka jag minns namnen på. Frågan ställs hur det kommer sig att han inte berättat om att polarn blivit biten. Då kommer bomben: det här är inte infektionszombies. Det är rise of the dead-zombies. Alla kommer att bli zombies när de dör, om man inte förstör hjärnan. Jag hoppar högt av glädje i datorstolen. Trots namnet The Walking Dead hade jag inte listat ut detta. Som vi alla vet är rise of the dead-zombies oändligt mycket häftigare än infektionszombies. Fantastiskt!

Två obekanta bröder dyker upp utanför motellet och erbjuder utbyte. De påstår sig ha mycket mat men behöver bränsle. Lee går med på att följa bröderna, Andy och Danny som de heter, och får med sig Mark, Carley och new guy Ben Paul (ok, jag kollade upp det på nätet). Bröderna agerar underligt och ställer frågor om motellet och dess invånare. Lee ger inte mycket detaljer, och blir snart avbruten av ett oljud. De ser två argumenterande överlevare, som snart bara är en tack vare några hagelskott. Ben identifierar dem som några av de som attackerade deras camp. Hur som helst tar sig alla vidare till brödernas bondgård och mejeri där även deras mamma Brenda bor. Lee och Mark får i uppdrag att patrullera gränsen medan Carley och Ben hämtar resten av motellgänget, men efter att ha dragit bort några elektrifierade zombies från stängslet får Mark plötsligt en pil som sätter sig i skulderbladet. Förövarna kommer från skogen, och Mark och Lee lyckas fly tillbaka till huset där Mark blir omhändertagen av bullbakartanten Brenda. Lee och Danny beväpnar sig för att ta itu med armborstskyttarna, som tydligen brutit en deal med bönderna. Danny hittar till ett av deras camp som för närvarande är tomt. Efter att bland annat hittat en batterilös videocamera dyker en kvinna upp med ett armborst i högsta hugg. Med en instabil röst hotar hon att skjuta Lee och Danny, och yrar om att några tagit hennes dotter. Efter att allt medlande gått åt skogen känner Lee att han tappar kontrollen över situationen och återtar den genom att skjuta kvinnan i skallen. Lee och Danny återvänder till farmen.

Lee och Kenny blir mer och mer misstänksamma mot aktiviteterna kring bondgården. Kenny tyckte att han hörde ljud inifrån en låst dörr i stallet, och Lee måste lura iväg Andy som håller vakt. På gården hittar Lee ett multiverktyg med vilket han saboterar elgeneratorn för att få Andy att tänka på annat. När de andra går och äter passar Lee på att använda verktyget till att avmontera låset, och därinne hittar han en slaktbod. Samtidigt har Andy smugit sig på bakifrån och avfärdar det blodiga rummet med att det används när de ska slakta djuren. För att lugna Lee tar Andy fram en ton som skulle gjort Anthony Hopkins avundsjuk och säger ”it’s dinner time”.

Lee uppmärksammar att inte Mark sitter vid matbordet och insisterar på att han måste tvätta händerna innan middagen. Han smyger uppför trappan och undersöker övervåningen. Utifrån korridoren lyckas Lee koppla in en lampa innanför väggen, och avslöjar ett hemligt rum. Bakom bokhyllan i sovrummet hittar han Mark med avsågade ben. Förskräckt springer Lee ned och försöker stoppa kannibalismen. Helvetet bryter lös när Marks överkropp kommer krälande, Lee får en gevärskolv i skallen och allt blir svart.

När Lee vaknar upp är han, Clem, Kenny, Larry och Lilly inlåsta. Larry kan som vanligt inte hålla sina känslor i styr och går lös på dörren. Snart kippar han efter andan, tar sig för bröstet och faller ihop. Lee och Kenny minns vad Ben sade: alla som dör börjar leva igen, om man inte förstör hjärnan. Lilly börjar sakteligen inse vad som är i görningen och protesterar givetvis. Lee väljer sida och drar undan Lilly från sin far medan Kenny tar det tyngsta han hittar och smetar i en smäll ut Larrys hjärnsubstans över golvet. Allt framför ögonen på Clementine, som för första gången får visa sig användbar när hon kryper ut genom ventilationssystemet och öppnar dörren. Lee och Kenny smyger sig ut i slaktrummet och sedan ut i stallet där Danny får sig en omgång av dels Lee med sin nyfunnen skära, dels Carley med sin pistol som tillsammans med Ben lämnat motellet för att undsätta sina vänner. För att avsluta jobbet sätter Lee en högaffel i bondläppen som därmed har ätit sitt sista människoben. Kenny hör sin frus röst uppifrån huset och springer dit. Lee springer efter och hittar Brenda med en pistol mot Katjaas huvud. Efter att Lee distraherat Brenda gör den zombifierade Mark resten av jobbet när han hugger tag i kannibalkärringen och Katjaa släpps fri. Kvar återstår då bara Andy, som efter handgemäng med Lee ser sig nedslagen i en vattenpöl, och efter det gör det enda vettiga: tigger om mer stryk. Lee är inte den som är den och sparkar in Andy i elstängslet han själv lagat. Slutet gott, allting gott…

…trodde du ja, för på vägen därifrån hittar gänget, nu består av Lee, Clem, Duck, Kenny, Katjaa, Lilly, Carley och Ben, en övergiven bil med mycket förnödenheter. Clem och Lee är tveksamma till att ta något då ägaren kanske fortfarande lever och är i närheten. De andra tar för sig och Carley hittar batterier till videokameran Lee hittade tidigare. Tillsammans tittar de på de senaste filmerna där man kan höra den av Lee ihjälskjutna kvinnans röst. I bild syns motellet och Clementine, och kvinnan pratar om att hennes kidnappade dotter kan få vara där så länge hon har mat. Eftertexter.

Puh! Om den första episoden var en mjukstart så var det här det motsatta. Lee har nu fått sina händer rejält blodiga när han skjutit Clementines mamma och även bidragit till att slå in skallen på Larry. Dessutom avrättade han de båda bröderna. Tanken på hur relationen med Lilly ska utveckla sig och om Clem ska få reda på vad som hände hennes mamma får mig att längta efter fortsättningen. Se fram emot det under den kommande veckan.