Retro Games 2015 gick av stapeln i Vasastan i helgen och som väntat var det en riktigt trevlig tillställning. Mässan var fylld av arkadspel, flipper, trevligt folk och trevliga säljare. Jag började med att leta efter några spel jag varit på jakt efter och lyckades faktiskt hitta ett par nya spel till min samling. Efter shoppingen var avklarad fokuserade jag istället på det massiva utbudet av flipperspel, jag hade gärna lagt lite tid vi de olika arkadmaskinerna också men de titlar jag ville spela var ständigt upptagna. Vilket är positivt.

Det är fantastiskt att se spelentusiaster samlas i en lokal där alla har sin kärlek till spel gemensamt. Volymen är hög, det är trångt på golvet men alla tar det med ett leende på läpparna. Jag hoppas att det var ett framgångsrikt år för anordnarna av Retro Games, för den här mässan vill jag inte gå miste om i framtiden.

Spelen jag köpte då? Det ena var Shadowrun till Super Famicom som jag hittade komplett och i fantastiskt fint skick. Även om jag hellre hade hittat utgåvan till Mega Drive så var det ett trevligt tillskott till min samling och ett tillskott som faktiskt följde min nya hårdare linje för inköp. Under den senaste tiden har det blivit allt för många spontanköp av spel som kanske är roliga och som jag kanske kommer att spela. Detta brände ut mig lite vilket fick mig att skapa en lista och den listan tänker jag nu hålla mig till framöver.

Jag tror det är viktigt med ett fokuserat samlande. När man köper allt man springer på tappar man fokus, vilket helt enkelt gör samlandet tråkigt. Istället för att jaga efter de där spelen man verkligen vill ha, köper man en massa skräp i brist på annat. Det blir dessutom mindre stress, allt är verkligen inte värt att köpa även om det kanske är ett ”fynd”. Fokusera istället på att spela spelen och att njuta av det du har. Det finns så mycket skräpspel där ute och dessa fortsätter att vara skräpspel även om prislappen är låg.

Jag har nu börjat sälja av dubbletter, spel jag aldrig rör och spel jag trodde man bara måste äga. Jag har skaffat mig ett par Everdrives (kassetter som kan spela roms via minneskort på riktig hårdvara) för att testa spel jag är osäker på. Allt för att verkligen vara säker på att spelen jag letar efter är något att ha. Listan jag har skapat försöker jag följa stenhårt. Än så länge har det gått bra, även om ett par spel magiskt hamnade på listan i sista sekund innan ett köp. Men jag försöker och samlandet känns roligt igen. Nu tänker jag sätta mig med en kopp kaffe och spela King Colossus till Mega Drive, ett spel som har översatts av fans eftersom det bara släpptes i Japan. Snarare än att lägga en timme av slösurfande på Ebay och Tradera. Det andra spelet då? Jo, även det fanns på min lista. Den alltid lika trevliga Lelle på Mediapalatset hade den japanska utgåvan av Wave Race till Gamecube som jag fick till ett riktigt generöst pris. Gratis. Retrospelskultur när den är som bäst.