Retro, nytt och allt däremellan.

Spel du borde ha spelat: Nintendo DS

Nintendos bärbara dubbelskärmare har varit en braksuccé för det japanska spelföretaget. Vissa skulle till och med argumentera för att det var en slags räddare i nöden eftersom det var DS som banade vägen för Nintendos avancemang ut på casual-marknaden. Visst, spelen som alltid tycks ligga på topplistorna är Mario Kart, New Super Mario Bros och sen kanske något sköta-om-ett-litet-djur-spel men faktum är att det finns en hel del doldisar även till DS. OK, kanske inte direkt doldisar men i skuggan av Mario är det lätt att missa vilket spel som helst. Här kommer fyra spel som gör dig till en mer sofistikerad DS-användare.

1. Advance Wars: Dual Strike

Advance Wars kan ses som den perfekta inkörsporten för strategispel av det mer actionfyllda slaget. Spelet är enkelt att sätta sig in i och estetiken är gulligt tilltalande, med andra ord väldigt japanskt. Spelserien har funnits med ett tag och har ständigt utvecklats till det bättre, i varje fall enligt min uppfattning. Advance Wars: Dual Strike var ett tidigt släpp till Nintendo DS och det drog verkligen nytta av de dubbla skärmarna. Man fick direkt en bättre överblick över slagfältet samtidigt som man ser all information om enheter och annat och det blev även lättare att kontrollera sina arméer med hjälp av pekskärmen. Det enda som är riktigt störande i Dual Strike är den oändliga dialogen mellan spelets olika karaktärer inför uppdragen. Men även om man sliter ut sina fingrar för att trycka bort den är uppdragen snyggt upplagda och med tiden också riktigt utmanande. Har du missat den här spelserien är det en miss av dig. Köp.

2. Elite Beat Agents

Bara premissen för det här spelet borde få den värsta skeptikern att springa till en spelbutik. En grupp väldigt speciella agenter tar sig an diverse problem genom, *host* dans. Nu pratar vi inte om att lösa världens brottslighet genom dans utan snarare de där mer vardagliga problemen. Tänk dig följande scenario. En tonårstjej sitter barnvakt åt två mer eller mindre odrägliga barn. Hon har bjudit in en kille som hon är förälskad i och planerar att informera den unge mannen om att hon vill kila stadigt. Allt verkar lugnt och tillfället är äntligen kommet. Men icke, barnen väsnas högljutt, blöjor behöver bytas och mat måste fixas. In kommer The Elite Beat Agents. En popcorn-vänlig låt sätts igång och då är det bara att fatta sin stylus och få jobbet gjort. Sköter du jobbet rätt belönas du med poäng, stjärnbetyg men framförallt lyckan av att se ung kärlek utvecklas. Jag är fullt medveten om att ovanstående beskrivning kan få vem som helst att tappa hakan och skita fullständigt i att spela Elite Beat Agents. Men tänker du efter så inser du att världens problem löses bäst genom dans och då är det din plikt att bidra. Din plikt.

3. Hotel Dusk: Room 215

Det är svårt att beskriva Hotel Dusk på ett vettigt sätt. Man kan å ena sidan se det som ett klassiskt äventyrsspel, å andra sidan som en interaktiv deckare. Men varför placera in det i ett fack när man kan spela det istället. Stämningen, estetiken och berättandeformen höjer Hotel Dusk till en egen nivå och redan när storyn tar sin början på hotellet vet man att något speciellt väntar. Du spelar som Kyle Hyde, en före detta polis, som letar efter sin kollega. Genom att interagera med människor på hotellet och lösa diverse pussel kliver du vidare in i ett äventyr du inte vill lägga ner. Saknar du peka-klicka-äventyrsspel av den gamla skolan men samtidigt är ute efter något speciellt, något unikt, ska du införskaffa Hotel Dusk: Room 215. Nu.

4. Grand Theft Auto: China Town Wars

Grand Theft Auto skulle ha varit ett säkert kort. Alla har hört talas om serien och de flesta älskar den, om du inte råkar vara en förälder med moralpaniska drag. Men till DS gick spelet försäljningsmässigt sådär även fast kritikerna tjöt av lycka. Det finns två generationer av GTA-spelare. Den som var med redan vid de två första spelen och sen de som hoppade på tåget då San Andreas äntrade marknaden. Grov generalisering såklart, men i runda slag ungefär så. China Town Wars borde i vilket fall som helst tilltala båda grupperna då estetiken skriker old school-GTA men djupet och historieberättandet påminner mer om dagens GTA. Om du av någon anledning avskrivit China Town Wars på grund av plattformen eller att du inte tycker det liknar fyran tillräckligt mycket är det bara att tänka om. Du kommer få mer GTA än du klarar av att hantera och det kan enbart vara positivt. Finns även till PSP.

2 kommentarer

  1. Tompa

    Usch jag blev sugen på spelen nu, trots att jag saknar en DS…

  2. Pelle Duveblad

    Personligen föredrar jag Chinatown Wars till PSP. PSP-versionen är snyggare och rörelsefunktionerna är smidigt utbytta till att använda d-paden. Men det fungerar absolut till DS också 🙂