Retro, nytt och allt däremellan.

Testat: Masters – Tiger Woods PGA Tour 12


Det är med små steg som EA Sports utvecklar sin golfserie. Samtidigt som mycket är sig likt från förra året, finns det precis tillräckligt med nyheter för att spelet faktiskt kan ses som relevant. Personen Tiger Woods har fått ta ett steg tillbaka till förmån för The Masters och vackra Augusta National vilket sannolikt är ett medvetet drag från EA Sports då varumärket Tiger Woods knappast är lika starkt idag som det en gång var. Går du in i en butik och letar efter ett spelfodral med Tigers nuna på får du leta i reabackarna, istället är det Mastersloggan som står i centrum.

Själva spelupplevelsen är inte speciellt annorlunda från Tiger Woods 11. Visst man har lagt till en del saker, tagit bort några och skapat en mer strömlinjeformad upplevelse. Men spelets hjärta och motor tuffar på i vanlig takt. Det finns dock en del nyheter och det är faktiskt inte bara nya kläder eller nya banor. Först och främst ska jag inte sticka under stolen med att införskaffandet av Augusta-licensen är stort – väldigt stort. Det är som att ha licensen till Champions League i ett fotbollsspel, vissa kanske till och med skulle hävda att det kan jämställas med en VM-licens. För den mest inbitne golfentusiasten kan detta faktum vara tillräckligt för ett köp men knappast för den halvintresserade massan.

Tillskott nummer två är man nu får dras med en Caddie ute på banan. Caddien rekommenderar olika slag som oftast är ett säkert upplägg inför nästa tillslag eller ett mer riskfyllt alternativ. Det tog ungefär en timme innan jag snällt tryckte på ”disable caddie” och jag är tveksam till att han får nytt förtroende senare i spelet. Intressant är emellertid att Caddien precis som din spelare går upp i level och efter ett tag blir bättre på att läsa de olika banorna. I övrigt känns det mesta igen även om själva upplägget är mer strömlinjeformat. Fokus ligger på att utveckla sin karriär och sträva mot den åtråvärda gröna jackan och helt enkelt vinna Masters.

På vägen mot Masters dyker bekanta spelmoment upp. Matchspel, eller andra varianter som Battle Golf, mot den artificiella intelligensen. Utmaningar (som döljs under sponsortävlingar) som till exempel att klara en viss mängd hål med ett visst maxantal puttar och så självklart vanligt turneringsspel. Jag gillar EA Sports nya fokus men det går snabbt att konstatera att det mest handlar om ny yta, inte nytt innehåll. Precis som tidigare är AI-spelarna tidvis galet ojämna under matchspel. I en runda försökte min motståndare putta sig över en bunker, gick sådär, för att på nästa hål sänka en till synes omöjlig eagleputt. Masters: Tiger Woods PGA Tour 12 är så här långt en stabil golfupplevelse men för 599 kronor är det absolut inte ett självklart köp om du redan äger förra årets utgåva.

2 kommentarer

  1. Tompa

    Gav upp Tiger Woods för något år sedan. Märkligt för det är egentligen ett grymt golfspel. Kanske kan man hitta suget igen när Masters är på G.

  2. Jonas

    Kanske börjar bli dags att uppdatera sitt Tiger Woods 07 nu. 🙂