Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Battlefield 3


Electronic Arts kunde inte ha ansträngt sig mer för att göra releasen av Battlefield 3 mer problematiskt. En beta som fungerade under all kritik, struliga servrar och tomma löften till Playstation 3-ägare. Som tur är Battlefield ett starkt varumärke så försäljningen har nog inte påverkas allt för mycket av ovanstående klavertramp. Årets FPS-krig kan börja.

Den här generationens konsoler börjar hitta sin maximala prestationsnivå och inget beskriver det bättre som när ett grafiktungt spel släpps och PC-ägarna pekar på konsolfolket och skrattar. För visst är Battlefield 3 vansinnigt snyggt, men bara till PC. Till Playstation 3 och Xbox 360 är det bara väldigt snyggt. Dessutom krävs det till 360 att man installerar högupplösta texturer på sin hårddisk, annars ser det inte bra ut alls.

Battlefield har alltid varit ett utpräglat multiplayer-spel och DICE understryker det faktumet med att lägga singleplayer-kampanjen på skiva två till 360. Och det är antagligen just kampanjen som får mest stryk i recensionerna, den beskrivs som ett nödvändigt ont. Men flerspelarläget hyllas i vanlig ordning vilket driver upp snittet. Till Xbox 360 landade det på 84 vid vår mätning och det syns tydligt att recensenterna som ger det höga betyg har valt att mer eller mindre ignorera kampanjen, och det kanske är okej i ett sådant här spel. Kanske.

Fredrik (gissat snitt 89): ”Eftersom kampanjen ska suga och onlineläget beter sig instabilt är det inte konstigt att Battlefield 3 inte får högre än 84 till konsol. För till skillnad mot PC-versionen är det inte speciellt snyggt heller, visst det ser bra ut, men jag tappar inte hakan. Jag hade nog hoppats på mer än så här, även till Xbox, för jag har verkligen inte råd att köpa en PC som kan driva det här monstret”

Jonas (gissat snitt 92): ”När jag gissade det här betyget var det två saker jag missade i min beräkning. För det första – Battlefield 3 är inte en uppföljare till Bad Company, det är en uppföljare till ett varumärke hårt förknippat med PC. Inte bara att det gnälls lite på att spelet blivit ”konsolifierat”, dom riktigt hardcore-recensenterna spelar givetvis på PC där spelet också snittar betydligt högre. Det borde jag ha tänkt på. Den andra saken är ju det faktum att även om DICE gör (i mitt tycke) världens bästa multiplayer i FPS-genren så är dom långt ifrån lika vassa på singleplayer-kampanjer. Sådant tycker tydligen recensenter kan vara viktigt ibland, framförallt på konsol där vi inte är lika vana med rena multiplayer-spel. Nåja, nya tag nästa vecka.”

Daniel (gissat snitt 88): ”En lång väntan är över – Battlefield 3 har äntligen släppts. Jag vet inte hur många gångar jag skrivit om spelet här på sidan och det kändes inledningsvis som om jag gjort misstaget att hypa upp mig själv ett par snäpp för mycket. Vad DICE tänkte med när de valde att lägga med ”Operation Metro”, kanske den tråkigaste banan av alla, i betan har jag svårt att förstå. Tack och lov har BF3 mer än så att ge och de så kallade Battlefield Moments som jag upplevde i Bad Company 2 har nu börjat dyka upp allt oftare. Men tusan vad avundsjuk jag är på PC-spelarna som sitter där och dreglar över sin överlägsna grafik, kom igen nu – det är dags för nya konsoler. Att jag inte tog poäng idag när jag var så nära känns bara fel, jag var värd det.”

Thomas (gissat snitt 90): ”BF3 är ett väldigt kompetent spel (dock utan kompetenta servrar och LIVE-funktioner) som onekligen är väldigt snyggt och stämningsfullt, men det finns mängder av sådana spel och detta känns inte på något sätt unikt. Blir istället sugen på att åka till Slussen och kräva att de kompletterar mitt spel med en fungerande LIVE-funktion! Vad gäller vår tävling så blev jag snuvad på full pott eftersom vårt system suger (förberedde nämligen ett segertal eftersom jag såg betyget till ”fel” plattform först, där jag hade haft full pott). Metacritic suger också förresten. Exit Tompa. Enter bitterness.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 3 p (-) | Fredrik: 6 p (-) | Jonas: 7 p (-) | Tompa: 2 p (-)

2 kommentarer

  1. Bula

    Installationen av högupplösta texturer gäller båda konsolversionerna har jag för mig.

    Sen har jag alldeles för kul för att bry mig om att pc-spelarna har bättre grafik. Nu börjar faktiskt servrarna fungera vilket leder till mycket mindre irritation och till mycket mer ren och skär multiplayerglädje!

  2. Pelle Duveblad

    ingen texturinstallation paa PS3. Men vem vill spela Battlefield paa konsol? Haer aer det PC foer hela slanten.