Vi firar åtta år och för att uppmärksamma det bestämde vi oss för att göra något galet. Inte originellt, men galet. En lista med de 100 bästa spelen. Inte de objektivt bästa spelen, som om de existerar, eller de historiskt viktigaste spelen. Bara de för oss absolut bästa spelupplevelserna.

Tre individuella listor började ta form för ett halvår sedan och genom heta diskussioner, frustrerade känslor och en insikt om hur många fantastiska spel det finns, landade vi här. Listan kommer att presenteras i 11 delar. Tycker du att någon plattform eller genre är underrepresenterad beror det sannolikt på att vi inte har så mycket erfarenhet på just det området eller att vi har olika åsikter om saken. Med det sagt kommer här den första delen – plats 100-91.

Plats 100 – Blade Runner

PC 1997 (bild: PC Gamer)

Ett klassiskt, men lite bortglömt, peka-klicka-äventyr från sent 90-tal baserat på filmen med samma namn som på flera sätt var före sin tid. I den här parallella sidohistorien som utspelar sig år 2019 tar du på dig rollen som Ryan Mccoy i en dyster neonfylld framtidsdystopi. Stämningen från filmen fanns så klart där men det var de tretton olika sluten och ovetskapen om vilka karaktärer som var replikanter eller inte som skapade den där perfekta spänningen.

Plats 99 – Streets of Rage 2

Sega Mega Drive 1992

I del två av sin klassiska spelserie Street of Rage nådde Sega nästintill perfektion. Med tight kontroll, pixelgrafik att dö för och underbar musik var det inte långt ifrån en perfekt arkadupplevelse i hemmets trygga vrå. Sega gjorde allt för att lansera Mega Drive som det lite tuffare alternativet till Super Nintendo, och även om Nintendo hade sitt Final Fight kändes det som Street of Rage cementerade Segas konsol som lite coolare för sin tid. Bättre än så här blev det inte om man ville fajtas i början av 90-talet.

Plats 98 – Top Spin 2

Xbox 360 2006

Bra tennisspel växer inte på träd men med Top Spin-serien fick Virtua Tennis äntligen en värdig utmanare. Med sin lite mer realistiska approach krävdes mer finess och timing för att få till slagen ute på banan. Här fanns ett stabilt karriärläge, en mängd kända spelare både på herr- och damsidan och arenor från världens alla hörn. Ett klockrent online-läge gjorde att Top Spin 2 blev en vinnare i längden.

Plats 97 – Splinter Cell