Vi firar åtta år och för att uppmärksamma det bestämde vi oss för att göra något galet. Inte originellt, men galet. En lista med de 100 bästa spelen. Inte de objektivt bästa spelen, som om de existerar, eller de historiskt viktigaste spelen. Bara de för oss absolut bästa spelupplevelserna.

Tre individuella listor började ta form för ett halvår sedan och genom heta diskussioner, frustrerade känslor och en insikt om hur många fantastiska spel det finns, landade vi här. Listan kommer att presenteras i 11 delar. Tycker du att någon plattform eller genre är underrepresenterad beror det sannolikt på att vi inte har så mycket erfarenhet på just det området eller att vi har olika åsikter om saken. Här kommer del nummer 2 – plats 90-81.

Plats 90 – Need for Speed 3: Hot Pursuit

Multi 1998

Need For Speed släpptes redan 1994 men det var först med del tre som de hittade den där riktiga racingmagin. När polisens blåljus dök upp i backspegeln och deras radiotjatter sprakade i högtalarna infann sig en biljaktskänsla vi inte upplevt tidigare. Vägspärrar, prejningar och spikmattor blev vardag på de långsträckta landsvägsbanorna och man ville alltid bara köra ett race till.

Plats 89 – Roller Coaster Tycoon II

PC 2002

Roller Coaster Tycoon var inte bland pionjärerna när det kommer till management-spel, men på många sätt är det för oss genren i perfektion. Välpolerat, beroende-framkallande, detaljrik pixelgrafik och med ett imponerande djup har Roller Coaster Tycoon 2 fått många timmar att försvinna i strävan efter att bygga den ultimata nöjesparken.

Plats 88 – Burnout Paradise

Multi 2008

När Guns N’ Roses Paradise City drar igång för fulla muggar vid titel-skärmen så känns det lika cheesy som klockrent. I Burnout Paradise parade Criterion Burnout-seriens typiska arkadtokigheter med öppenheten från GTA och skapade bokstavligt talat ett paradis för arkadbilspelsälskare. Både offline och online är Burnout Paradise ren och skär spelglädje när den är som allra bäst.

Plats 87 – Gunstar Heroes

Sega Mega Drive 1993

Ett gäng utvecklare från Konami ville starta någonting nytt och 1992 bildades den legendariska studion Treasure. Deras debut Gunstar Heroes släpptes ett år senare och inledde en kavalkad av fantastiska titlar. Gunstar Heroes är intensivt, svårt som satan och kräver ditt yttersta fokus. Det visade också vad Segas Mega Drive kunde hantera i form av ren och skär hastighet. För få spel öser på som Treasures actionrökare. Håll hårt i kontrollen och ha tungan rätt i munnen, och förbered dig på att dö – upprepade gånger.

Plats 86 – Limbo

Xbox 360 2010

När Limbo dök upp till Xbox 360 2010 stod det klart att den nya vågen av indietitlar var här för att stanna. Limbo var en unik upplevelse både visuellt och mekaniskt. Det var skräckinjagande, emotionellt och enastående vackert med sin monokroma estetik. Varje steg framåt var att riskera livet och kombinationen mellan plattformande och pusslande var nästintill perfekt. Danska Playdead skapade något unikt som skulle hjälpa till att sätta press på AAA-utvecklarnas fokustestade monotonitet.

Plats 85 – Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Multi 2003

Remedy smått revolutionerande actiongenren när de släppte Max Payne och introducerade sin nästan patenterade “bullet time”-teknologi. Men i Max Payne 2 fick berättandet mer fokus. I en mörk och dyster historia sköt vi oss igenom horder av fiender i slow motion samtidigt som Max tampades med sig själv och sin kärlek till Mona Sax. Max Payne 2 hade inga ambitioner om att berätta en solskenshistoria med ett lyckligt slut. Spännande, mörkt och galet bra action.

Plats 84 – Forza Horizon 2

Xbox 360 2014

Vi förstod redan när det första spelet släpptes att de hade någonting riktigt stort på gång med sin nya Forza spinn-off. När vi sedan fick ta bilen från USA till det soldränkta medelhavet var det som att pandoras box öppnade sig för alla bilspelsfantaster. Att bara cruisa fram längs slingriga bergsvägar eller trycka gasen i botten genom de stora öppna fälten över Xbox Live gjorde Forza Horizon 2 till något väldigt speciellt.

Plats 83 – Windjammers

Neo Geo MVS 1994

Tänk dig en kombination av Pong och Street Fighter och du börjar närma dig Windjammers. Pong eftersom grundprincipen för spelet är precis som tennis, fast med frisbee och Street Fighter på grund av den attack-och-försvar-dynamik som uppstår i matcher mellan välbalanserade motståndare. Resultatet blir intensiva matcher som blandar kaos och finnes på bästa möjliga vis. Tidigare var Windjammers exklusivt till Neo Geo MVS och CD men som tur är går det nu att avnjuta på både Playstation 4 och Switch.

Plats 82 – Left 4 Dead

Multi 2008

Är det något vi gillar på Tvspelsdagboken så är det co-op-spel, allting blir ju roligare tillsammans, och det är få spel som engagerat och bjudit till så mycket skrik och skratt som Left 4 Dead. Man säger ju att dom enklaste idéer är dom bästa, och precis när zombie-vågen var som hetast svepte Left 4 Dead in med sitt enkla men geniala spelupplägg – att tillsammans med några goda vänner ta sig från punkt A till punkt B kämpandes för ens liv genom horder av zombies.

Plats 81 – Gran Turismo

PlayStation 1997

Man kan undra om dagens moderna bilspel hade sett ut som dom gör om det inte vore för Gran Turismo. Från att tidigare mest matats med arkadiga bilspel där fokus snarare legat på action och lek så hade Kazunori Yamauchi en vision om den ultimata bilspelssimulatorn. En helt ny upplevelse, att göra karriär som racingförare på ett sätt vi aldrig tidigare kunnat drömma om. Med över 100 olika bilar, ett fullmatat karriärsläge och grafik som aldrig tidigare skådats i hemmet fick Gran Turismo oss att tappa hakan i slutet av 90-talet.

Samtliga delar av listan:

Del 1 Plats 100-91
Del 2 Plats 90-81
Del 3 Plats 80-71
Del 4 Plats 70-61
Del 5 Plats 60-51
Del 6 Plats 50-41
Del 7 Plats 40-31
Del 8 Plats 30-21
Del 9 Plats 20-11
Del 10 Plats 10-6
Del 11 Plats 6-1