Neo Geo är legendarisk, nästan mytisk som konsol, men i arkadhallarna var den betydligt mer framträdande. Den är idag precis som då extremt väl ansedd och fruktansvärt dyr att samla till. Att då få spela Neo Geo på en MiSTer och enligt mig inte märka någon som helst skillnad mot originalet, känns helt enkelt lyxigt. Den här delen av En kväll med MiSTer fokuserar helt och hållet på monster-systemet från SNK.

Neo Geo släpptes i Japan och USA 1990 och skulle komma till Europa ett år senare. Framförallt var det en standard för arkadspel från SNK som gick under namnet Neo Geo MVS (Multi Video System). Men SNK möjliggjorde även för oss spelare att hyra systemet i konsolform, alltså att få ta med sig ett arkadsystem hem, och senare även att köpa konsolen som då fick namnet Neo Geo AES (Advanced Entertainment System). Att köpa en konsol som kunde spela äkta arkadspel var såklart inte billigt och det var inte själva spelen heller. Detta gjorde hemmavarianten av Neo Geo till en väldigt exklusiv produkt och jag kände i varje fall inte någon som faktiskt ägde en. Men i arkadhallarna var Neo Geo såklart mer lättillgängligt.

Neo Geo AES – Monsterkonsolen

Att ge sig in på att samla Neo Geo idag, är en precis lika svindyr historia. Det är snällare mot plånboken att skaffa sig en MVS som gjorts om till konsol eller att spela med hjälp av en supergun, än det är att köpa en AES. Mycket på grund av att spelen till MVS är fler i antal och därför också billigare. Det finns kassetter som tar SD-kort, men även dessa är dyra. Därför har jag aldrig tagit klivet till Neo Geo även om jag stått vid skyltfönstret och suktat. För mig var Neo Geo en av de största anledningarna till att jag köpte en MiSTer.

Vad går då att säga om Neo Geo till MiSTer? Utan att gå in på alltför många detaljer vill jag påstå att det är en kärna (MiSTer refererar till Cores om alla sina enskilda konsoler, datorer och arkadspel) som fungerar utmärkt. Jag märker ingen skillnad mot originalet men stor skillnad mot emulatorer. Det flyter på fantastiskt bra helt enkelt. Neo Geo kräver dock att du har en minnesexpansion (32MB för de flesta spelen, 128MB för några få) så skaffa dig en sådan, du kommer behöva det till de flesta kärnorna i MiSTer hur som helst.

Unibios – ett lättare sätt att umgås med Neo Geo.

Du kan göra en rad olika inställningar, som att ändra BIOS från någon av originalen till UNIBIOS som låter dig göra ytterligare inställningar, ändra regioner med mera. Du kan ändra mellan AES och MVS, beroende på humör (vissa spel skiljer sig lite) och den har stöd för minneskort. Med hjälp av en adapter kan du även köra på fritt med en originalsticka om du verkligen vill åt originalkänslan. Sen vet jag inte om det finns så mycket mer att säga, allt rullar mest på. Inget krångel, inga konstigheter. Här kommer tre måsten till konsolen som jag fokuserade extra på ikväll, jag har även spelat in några klipp så du kan se hur de ser ut och beter sig. Tänk bara på att min inspelningsenhet bara klarar 30fps i 1080p.

Twinkle Star Sprites

Twinkle Star Sprites är en något udda kombination av shooter och puzzle fighter. En kombination som fungerar alldeles utmärkt. Skjut ner olika fiender på din sida för att släppa lös ett helvete på din motståndares. Dessutom är det charmigt till tusen och för mig personifierar den här lättsamma stilen, tillsammans med en robust och utmanande spelmekanik, till stor del vad Neo Geo är.

Nightmare in the Dark

Det finns många kloner av Bubble Bobble, vissa hemska, andra ytterst mediokra. Men också några riktigt underhållande. Nightmare in the Dark är en av de senare. Spelet släpptes enbart i arkadhallarna och dessutom så sent som år 2000. Vill du hoppa runt i rutan och kasta eldbollar på fiender, istället för bubblor, är Nightmare in the Dark en väldigt trevlig upplevelse.

Windjammers

Det är svårt för mig att ens tänka på Neo Geo utan att också tänka på Windjammers. Windjammers är verkligen definitionen av spel som är superlätt att komma in i men svårt att bemästra. När nyanserna i kontrollen sitter, kommer du också inse hur extremt bra Windjammers är. Matcherna blir då hektiska och fyllda av nerv. Ska definitivt spelas tillsammans med vänner.