Det är dags att dyka ner i arkad-träsket igen. Med en dedikerad Raspberry Pi 4 för MAME och Final Burn Neo samt en PC för de lite tyngre prylarna har jag äntligen en lättillgänglig setup att tillgå. En kväll med MAME är tillbaka med nya tips på klassiska arkadspel som alla borde spela.

För att få en struktur i mitt arkad-spelande (så många spel…) har jag bestämt mig för att följa en klassisk bokstavsordning. I förra delen hanterades A och logiskt nog landar vi nu på B, en bokstav som innehåller en massa intressanta spel. För att begränsa mig själv exkluderar jag Neo Geo från dessa sammanhang, även om de flesta Neo Geo-spel är arkadspel i grunden kommer jag behandla dem som en egen plattform. Inte speciellt logiskt men det gör livet lättare för mig. Baseball Stars 2, jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Här kommer fem spel på B som jag varmt kan rekommendera, samtliga spelbara via MAME.

Bubble Bobble

Oavsett om du har spelat det på en C64, på ditt NES eller någon annan plattform tror jag du håller med om att Bubble Bobble är en riktig klassiker. Jag har redan skrivit mängder om det här spelet genom åren och även lyssnat ett tokigt stort antal timmar på en och samma låt, om och om igen. Bubble Bobble slutar aldrig vara roligt. Arkad-versionen av Bubble Bobble är fantastisk, precis som en rad portningar av den. Jag tänker dessutom fuska lite nu och även rekommendera Bubble Bobble II och Bubble Memories. Oavsett vilket av de här tre spelen du väljer att spela så kommer du inte ha tråkigt. Bubble Bobble är en arkad-legend, punkt slut.

Black Tiger

Capcom var en av giganterna på arkad-scenen med massvis av klassiska spel i sin portfölj. Black Tiger är nog inte med bland de riktiga klassikerna men med en stor dos Ghost ’n Goblins mixat med lite utforskande, tycker jag nog det hör hemma där. Det enda som egentligen talar emot Black Tiger är just svårighetsgraden som jag många gånger upplever är frustrerande. Även om kontrollen är riktigt bra så överöses jag många gånger av fiender från alla håll och kanter vilket gör att jag tappar min rustning för att sedan dö (känns igen, eller hur?). Men plattformandet är roligt och det är kul att plocka upp nycklar, låsa upp kistor för uppgraderingar (som ibland visar sig vara fällor) och samla mynt på sin resa genom nivåerna. Är du ute efter en ordentlig utmaning, spela Black Tiger.

Blade Master

Ett annat spel som inte direkt har klassiker-status är Irems Blade Master. I grund och botten är det här en klassisk sidoskrollande brawler som vid första anblick inte sticker ut alls. Inledningsscenen visar hur flicka blir bortrövad, vilket känns som 90% av alla spel i den genren och du kan spela som en smidigare snubbe eller en osmidigare men starkare snubbe, vilket också är välbekant. Kontrollen är basic och det finns inte direkt något i miljön att interagera med. Fiender kommer in i bild och fiender måste slås ut ur bild. Men jag gillar verkligen Blade Master. För det känns bra att slå ner fiender i spelet och från att först kännas väldigt standard slår spelet sedan om. Fienderna blir mer och mer bisarra, bossfighterna känns ibland riktigt kreativa och banornas karaktär skiftar verkligen. Är du less på att spela klassikerna om och om igen men sugen på mer brawlers, ge då Blade Master en chans. 

Biomechanical Toy

Ett annat riktigt roligt spel på B är Biomechanical Toy, en ordentligt skruvad Run N’ Gun från Galeco. En utgivare jag på förhand inte alls hade koll på. Biomechanical Toy utspelar sig en leksaksmiljö med fiender som matchar. Det är inte bara att springa till höger och skjuta utan spelet innehåller även en hel del plattformande och är det något jag skulle önska vore det att kontrollen skulle vara lite tajtare på den punkten. Men spelet håller ihop på grund av de tokiga banorna, varierade bossfighter och tidspressen. Klockan på varje bana tickar ner ganska snabbt vilket skapar fart och fläkt i spelet. Vill du testa ett mer ovanligt spel och gillar att skjuta ner massvis med leksaker, då är Biomechanical Toy något för dig.

Boogie Wings

Jag vill egentligen styra bort från shooters på de här listorna (och spara dem till Operation Shmup) men Data Easts Boogie Wings är helt enkelt för bra, och för speciellt, att inte nämna. Boogie Wings släpptes 1992 och är nog den mest underliga shooter jag någonsin har spelat. Varför? Nummer ett. Du startar i ett klassiskt flygplan och ser direkt att du har en krok som hänger ner från det. På den kroken kan du fästa olika typer av objekt på banan och använda som ett vapen. Så kroka fast en bil, släpp den som en bomb på en förbipasserande pansarvagn och saken är biff. Nummer två. Om ditt plan går sönder hoppar den lilla personen som flyger det ut och helt plötsligt springer, skjuter och skuttar du dig fram på banan. Med lite tur hittar du snart ett nytt fordon att hoppa in i. Variationen som kommer av detta är enorm och hela spelets inpackning är sjukt snygg. Boogie Wings är ett måste.