Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 1057: Playstation 4 utan spel?

På fredag är det dags för Europa- och Sverige-release för Playstation 4. Nu när betygen trillat in är det dock tydligt att Sonys fjärde konsol saknar de där riktiga toppspelen. Flower som ligger i toppen är en gammal hyllad PS3-titel och strax därefter kommer ett par multiplattformstitlar från Electronic Arts. Som inte det vore nog så består listan av åtta så kallade cross-gen-titlar. Nej, det här känns inte helt hundra.

När jag kikar igenom listan hittar jag ett par intressanta spel men det är främst titlar jag skulle plocka upp när de sjunkit i pris. Killzone verkar vara en teknisk visuell fest, men samtidigt lite ihåligt och en upplevelse som lätt glöms bort. Personligen behöver jag åtminstone 2-3 titlar som kan klassas som ”systemsäljare”, men hur jag än vänder och vrider på detta lyckas jag inte hitta dem. Vill så gärna hitta en ursäkt för att försöka köpa en konsol på fredag. Listan nedan borde få mig att tänka mer rationellt och invänta topptitlar värda att köpa en konsol för.

PS4-spelen med högst snitt

 1. flower – 92
 2. Battlefield 4 – 87
 3. Fifa 14 – 86
 4. NBA 2K14 – 86
 5. Resogun – 83
 6. Need for Speed: Rivals – 82
 7. Assassin’s Creed IV: Black Flag – 82
 8. Injustice: Gods Among Us – Ultimate Edition – 80
 9. Call of Duty: Ghosts – 79
 10. Madden NFL 25 – 75
 11. Killzone: Shadow Fall – 74
 12. Super Motherload – 70
 13. Contrast – 62
 14. Knack – 56
 15. NBA Live 14 – 46

Källa: Baserat på snittbetyg från Metacritic

4 kommentarer

 1. Fredrik

  Även om det saknas ett Super Mario World, eller ett Halo så tycker jag nog att åtta möjliga titlar som snittar 80 och över är en helt ok utgångspunkt. Synd bara att det inte finns det där spelet man bara MÅSTE spela.

  Om jag av någon mystisk anledning lyckas få tag på en PS4 vid release kommer jag nog spela skiten ur Resogun och eventuellt även köpa FIFA.

 2. Pelle

  Skulle man tänka rationellt vid spelrelaterade köp vet jag inte vad som skulle följa med hem. Resogun, Contrast (PS+), Warframe och Blacklight Retribution (F2P) är alla gratis. Att Black Flag har 82 blir lite skevt då det är klart märkbar grafisk skillnad gentemot PS3-versionen som snittar 88. PS4 kommer inte bli mycket billigare innan inFamous: Second Son, MGS: Ground Zeroes och annat måste-ha släpps i vår, så det handlar mest om en tidsfråga. Frågan är inte ”varför?” utan ”varför inte?”

 3. Fredrik

  Absolut, nu när släppet börjar närma sig kan jag inte hålla mig lika distanserad längre. Nu vill jag ha en PS4, men kommer säkert inte lyckas få en. SÅ jag slänger ut ett stort DOH!

 4. Daniel

  Visst är det bra med ett gäng spel på stabila 80+, men som du säger Fredrik, inget av dem är en systemsäljare. Jag har inte bestämt mig, det beror liksom lite på om jag får möjligheten att stå där i butiken och ta beslutet själv eller om det är slutsålt…. 🙂

  Tänker på 360-släppet som verkligen hade de där måste-ha-titlarna vid lanseringen, enligt mig. Att gå därifrån med spel som PGR 3 (88) & Call of Duty 2 (89) känns så mycket större än att köpa high res-versioner av Battlefield & AC IV (även om de säkert är underhållande). De här serierna har hunnit få lite för många uppföljare, hade hellre sett fler nya Ips. 360 hade ju även Condemned (81) & Kameo (79), som vara några slags sekundärtitlar, men nya IPs. Totalt fyra exklusiva intressanta titlar och med bra betyg.

  Hade vart kul om Driveclub & WatchDogs släppts nu och fått bra kritik. Jag hade de två + Killzone på min köplista från början.

  Pelle, japp det har du rätt i. Men ändå, fortfarande tråkigare lansering än jag hoppats på. 🙂