Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 1064: Första helgen med PS4

Efter nattreleasen torsdag-fredag har PS4, föga förvånande, tagit upp en stor del av min tid. Jag har hunnit bekanta mig med menyer, inhandlat diverse material från PS Store, klippt och laddat upp videos till Facebook och, förstås, lirat en hel del spel. Här är mina tankar om Sonys senaste bidrag i konsolkampen.

PlayStation 4 är en ståtlig men samtidigt blyg pjäs. Diskretare än den tjocka PS3an, vackrare än slim-versionen och långt ifrån plastigheten hos super-slim. Skivläsaren sitter mitt i enheten, vilket bidrar till att hålla ljudnivån nere. PlayStation 4 drar inte mycket uppmärksamhet till sig, men den som väl tar en närmare titt finner högklassig arkitektur och smakfull design.

Det har spekulerats i hur stor skillnad det egentligen är mellan den nya och den gamla generationen. Med alla cross-gen-titlar och småljumma förstapartsspel kan next-gen kännas mer som en placeboeffekt än något stort tekniskt kliv. Efter denna första tid med PlayStation 4 står en sak helt klart: det här är en maskin och en plattform som inte är av nuvarande generation. Att flyga genom menyerna när man hoppa in och ut ur tungt krävande spel samtidigt som ett annat laddas ned och en video laddas upp har inte funnits på kartan tidigare. Användarvändligheten är kort sagt utomordentlig, vilket känns ovant för oss som ägnat mycket tid med PlayStation 3. Intrycket av att Sony gjort rätt från början i sitt plattformsbyggande består. Tyvärr har jag ännu inte sett någon mjukvara som låter PS4 svettas eller ens sträcka på benen.

Spelen jag framförallt ägnat tid åt är Resogun, Assassin’s Creed IV: Black Flag och, något jag inte trodde på förhand, War Thunder. Det senare av dem verkar ha ersatt Blacklight Retribution som free-to-play-alternativ, och är gjort av utvecklarna bakom World of Tanks. I War Thunder ställs konsolspelare och PC-gamers på samma nivå vilket fungerar oerhört väl. F2P-marknaden och spelande över plattformsgränserna är något som Microsoft tagit avstånd ifrån vad gäller Xbox One, men som Sony uppmuntrar. Free-to-play-spelandet är det jag hittills är mest exalterad över, för av vad jag testat hittills fungerar det utmärkt och med fler högkvalitativa spel som War Thunder kan det bli ett av PS4ans stora trumfkort.

Next-gen har åtnjutit en mjukstart första veckan på marknaden. Några G-prov har delats ut, och PS4 har klarat de utan problem. Känslan är att det är en stabil och stark plattform, prestandamässigt och socialt, och att det är en kraft att räkna med när The Witcher 3, Metal Gear Solid V och titlar vi ännu inte hört om ställer generationen på svårare prov. So far, so good, Sony!

1 kommentar

  1. Pelle

    Rättning: Cross-platform play är ännu inte tillgängligt i War Thunder, men kommer komma i senare uppdatering.

    http://www.reddit.com/r/Warthunder/comments/1rlhwx/faq_war_thunder_version_for_sony_playstation_4/