Igår spreds ordet från IGN att Amy Henning lämnat Naughty Dog. Under den gångna generationen har Henning framför allt jobbat med Uncharted-serien med titeln ”Creative director and writer”, och har vunnit flera priser för sitt arbete med Uncharted 2: Among Thieves och Uncharted 3: Drakes Deception. Hon har länge räknats som en av de främsta kvinnorna inom spelindustrin.

Det är förstås alltid tråkigt att höra om avhopp av skickligt mannskap. I det här fallet vet jag inte riktigt hur jag ska reagera. Efter Uncharted 2 delades studion Naughty Dog i två team – ett lett av Henning m.fl. som fortsatte med Uncharted, ett lett av Neil Druckmann och Bruce Straley som började arbeta med The Last of Us. Jag var på många sätt besviken på Uncharted 3. Dialogen och den intima storyn var förvisso den klart bästa i serien, men det sattes inte i något vettigt sammanhang. Spelet var mycket kortare än dess båda föregångare, och medan miljöer var fantastiskt förverkligade så lämnade karaktärsanimationerna en del i övrigt att önska. Vad som verkligen drog ned upplevelsen var spelkänslan. Uncharted 3 var aldrig roligt att spela, bara att titta på. AI var en absolut katastrof och man hade inte gjort några framsteg med att få gameplay och berättande att hänga ihop. Man sade till och med i en intervju att de först kommer på spelsekvenserna och hittar på storyn kring det i efterhand, vilket är övertydligt i Uncharted 3.

Hur mycket av detta som var Amy Hennings fel kan jag inte säga. Hon gjorde absolut sitt jobb när det kom till manusskrivandet, men som en person i chefsposition får jag intrycket att hon haft ett större ansvar än så. The Last of Us var på intet sätt en besvikelse, så det går uppenbarligen att göra ett bra spel med ett mindre team. Det låter även som att det är just Druckmann och Straley som tar över ansvaret för Uncharted till PS4 för nu, och att det releasedatum som inte finns inte heller skjuts upp. Hemskt som det låter har jag svårt att se en märkbar kvalitetssänkning till följd av att Henning lämnar Naughty Dog. Däremot är jag säker på att hon kan göra mycket nytta på annat håll.