För cirka en vecka sedan släpptes rymdskjutaren Strike Suit Zero: Director’s Cut – en ny version av spelet för Playstation 4 och Xbox One. Jag är ett gammalt fan av rymdspel, men det är en genre som inte direkt frodats på konsolsidan de senaste fem åren. Därför blev jag extra glad när en ny potentiellt underhållande titel skulle släppas till min speltörstande PS4. Jag återkommer till vad mina tankar är om Strike Suit lite längre ner.

Ett av de tidigare spelminnena från 90-talet är Descent, men riktigt tagen av rymdgenren blev jag först när Conflict: FreeSpace – The Great War släpptes 1998. Där snackar vi rymdspel med kvalitet, jäklar vad bra det var.

Conflict: FreeSpace – The Great War

Året därpå släpptes Freespace 2, även det ett sant rymdspelsmästerverk. Det som är extra intressant med just Freespace-serien är att den levt ett helt eget liv – ett decennium efter att del två släpptes 1999. Det har gjorts allt ifrån enstaka uppdrag till stora modprojekt med teman på Battlestar Galactica, Babylon 5, Wing Commander, Star Trek och Star Wars. Som det inte vore nog så har man dessutom uppdaterat spelets grafik ett antal gånger genom åren sedan källkoden släpptes fri 2002. Oerhört imponerande och jag inser att jag faktiskt missat en del riktigt häftiga tillägg.

Freespace 2

Storheten i Freespace, eller framför allt Freespace 2 var komplexiteten i spelmekaniken och världen som skapats. En mängd olika typer av skepp när det kom till både storlek och funktion skapade en trovärdighet och flera intressanta uppdrag. Det fanns också utrymme för lite finess eftersom man exempelvis kunde slå ut motorerna eller vapensystemet på fiendeskeppen. Jag kanske minns serien med viss nostalgi när jag säger att det är de två bästa rymdspelen genom tiderna, men efter lite efterforskning på Internet verkar det som att många håller med mig.

Strike Suit Zero då? Nej det är inte i närheten av vad jag upplevde med Freespace 1 & 2 om jag ska bedöma det efter de tre första uppdragen. Det känns betydligt mer ytligt och arkadigt på något sätt, men är värt att kika närmare på om man verkligen gillar genren. För min del chansade jag lite (ca 126 SEK med PS+) och kände att jag gärna är med och bidrar till att genren får lite hjälp på traven. Snälla, kan inte någon bara göra Freespace 3 tack. Tills dess så håller jag ögonen på Kickstarterprojektet Star Citizen och hoppas att det inte krävs en dator från NASA när det väl släpps.